Японска кухня – традиция и неповторим вкус

23.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Храна и напитки, Хранене

Като всеки народ, японците също имат своя кухня, която ние наричаме японска кухня. През вековете тази кухня се е развивала и естествено е била многократно повлиявана от политическите и социалните промени, които са се случвали на територията на азиатската държава.

Най-древните японски ястия претърпели редица изменения с настъпването на Средновековието, а при управлението на шогуните кухнята се отърсила от елитарния си характер. Съвременната японска кухня е силно повлияна от западната култура и западните кулинария, но е запазила характерните японски кулинарни традиции.
Като съвременна японска кухня се определят кулинарните традиции в Япония, възникнали след преврата през 1868 г. Специалистите определят тази кухня като храни, за чието приготвяне се използват съставки, внесени от другаде, които японците доразвили и превърнали в свои собствени традиционни кулинарни продукти. Характерни черти на японската кухня са сезонността на храната, качеството на съставките и представянето на ястията.

Най-известните храни, използвани в националната японска кухня, са оризът, юфката и хлябът.

Култивацията на ориза в Япония започва преди повече от 2000 години и оттогава до днес оризът е най-важната култура, отглеждана в страната. Важността на ориза в японската култура вероятно се дължи отчасти и на факта, че той бил използван като валута. Интерес факт е, че японската дума за сготвен ориз означава също и „ястие”. Така например, буквалният превод на японската дума „закуска” е „сутрешен ориз”. Оризът е не просто едно ястие, използвано в японската кухня, а основна част от менюто.

Японският ориз има къси зърна и при гответе става лепкав. Оризът, който обикновено се продава, се нарича бял ориз. При него външната обвивка на зърната е отстранена. Ориз, чиято обвивка не е премахната, се счита за по-малко вкусен, но напоследък неговата популярност се увеличава, защото много хора вярват, че той е по-здравословен и съдържа повече и по-полезни хранителни вещества.

Друг вид ориз е т.нар. мочи, който става по-лепкав при готвене и обикновено се използва за приготвяне на традиционно оризово ястие с червен боб или за оризови кексчета.

В японската кухня съществува много разнообразни техните за приготвяне на ориз. Вероятно най-известното оризово ястие е суши, а не по-малко популярно е и питието саке.

Юфката често се използва като заместител на ориза в японските ястия. Тя се използва за приготвяне на различни супи или се сервира с гарнитура от сос.

Хлябът определено не е национално японско ястие, но от появата му в страната през 19-ти век, той става неизменна част от трапезата на японците.

Автор:

Този автор има 139 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.