Жени Желева: 8 съвета, за да избегнете подутия корем по празниците

Коледните и новогодишни празници чукат на вратата, а освен прекарването на време със семейството и приятелите, те са и повод за преяждане и подут корем. Една от основните ми насочености в „Блога на Жени Желева“ е здравната тематика и това как да се чувстваме по-добре като се грижим по-добре за тялото си, затова реших да напиша тази статия.

Колкото и изкушаващо да изглежда, покрай пълната с най-различни вкусотиЖени Желева a.k.a. Моя милости трапеза, черният ви дроб и стомахът ви ще ви се отблагодарят, ако не ги карате да работят извънредно – все пак и те искат да си починат по празниците, точно както и вие.

В тази статия ще ви споделя моите 8 съвета, с които да избегнете подутия корем, а ако тя е интересна за вас, то можете да разгледате още такива в моя блог, наречен “Блогът на Жени Желева за жени“.

1. Поискайте си по-малка чиния

Може да звучи елементарно, но всъщност е доста ефективно. Често имаме навика да се стремим да изядем всичко в чинията си, дори да сме се заситили още докато я преполовим. По-малката чиния ще съкрати значително обема на храна, който ще поемете и ще ви помогне да се чувства по-добре, след като се нахраните.

2. Не сядайте на масата умиращи от глад

Гладът е най-лошият ви съветник. Закусете обилно и изяжте нещо малко в следобедните часове, за да не сте прекалено гладни когато седнете на трапезата или отидете на парти с приятели. Не го ли направите, то преяждането ви е гарантирано.

3. Не бързайте да сядате на дивана след коледното похапване

Не бързайте към дивана, след като сте си похапнали обилно. Създайте си някакво движение, като например разчистване и пренасяне на чиниите и приборите от масата или излизане на кратка разходка из квартала. Стомахът ви определено ще ви е благодарен за помощта, която му оказвате при храносмилателния процес.

4. Внимавайте с кофеиновите и газирани напитки

Кофеиновите напитки са редовен помощник в ежедневието ни, но това не значи че са полезни за здравето . Трябва да внимаваме с тях и да се стараем да ги ограничаваме максимално там, където това е възможно. Затова празниците са идеална възможност да намалим кофеиновите и газирани напитки, което определено ще се отрази ползотворно и на стомаха ни.

5. Отпуснете се и не се натоварвайте

Психически. Ежедневието ни е забързано и често – изпълнено със стрес. Седмиците преди коледните празници могат да бъдат особено натоварени, имайки предвид всички неща, които искаме да свършим като пазаруване (на подаръци), декориране, готвене, организация и прочие.

Затова е изключително важно за вас и вашето здраве да се отпуснете и да не се натоварвате по време на празниците, тъй като това се отразява и на храносмилателната система и също може да доведе до подут корем.

Правете неангажиращи неща, забавлявайте се, почивайте си и използвайте времето, за да си създадете прекрасни спомени със семейството или приятелите си.

6. Не прекалявайте с млечните продукти

Дори да нямате непоносимост към лактоза, празничният период е пълен с млечни изкушения, които всички обичаме. В същото време е добра идея да ограничим приема си на подобни продукти, тъй като те крият своите рискове, особено за храносмилателната система. Ако прекалите, то подутият корем е само един от резултатите, който може да получите.

7. Оставете си време и за тренировка

Или поне за разходка. Празниците не са чак такова извинение да не тренираме. Може да ограничим тренировъчния си режим, но едно 15-минутно бягане или половинчасова разходка ще се отразят много добре на храносмилателната ви система и няма да нарушат цялостния ви спортен режим.

8. Наспете се хубаво

Оставяме настрана факта, че празниците са възможност за всички нас да поспим до по-късно – сънят е важен и за здравето и храносмилателната ни система. Ако си доставим нужните часове сън, стомахът ни ще работи по-добре и определено няма да се затруднява с храносмилането.

Автор:

Здравейте казвам се Димитър Георгиев и се занимавам със SEO копирайтинг. Работата ми е свързана с някои от най-добрите SEO оптимизатори в България, но предлагам и редица други онлайн услуги - WEB & Logo дизайн, Facebook рекламни кампании, програмиране, SEO консултации и т.н. Поддържам и собствена директория за статии Article-bg.eu, както и още няколко уеб сайта, които все още разработвам сайт за интериорни решения & паркет , SEO оптимизация.

Този автор е публикувал досега 54 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.