Данон Активиа е една от най-силните търговски марки в класацията Superbrands за България

03.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Анализи, Бизнес, Храна и напитки

 

Google е най-силната марка в България, а bTV е лидер сред българските брандове, според резултатите от независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар, което се провежда за трети пореден път у нас по инициатива на глобалната организация Superbrands. Световната интернет търсачка измести досегашния двукратен лидер Coca-Cola, а националната телевизия изпревари убедително мобилния оператор „М-Тел”. Google е безспорен фаворит и сред вота на хилядите потребители, гласували в интернет. За пръв път в историята на класацията у нас в Топ 20 попада и още  една българска марка „Девин”. От номинираните в различни категории и сектори 1500 марки, опериращи на българския пазар, 500 бяха избрани за Superbrands в промоционалната програма за 2012-2013 г. на международната брандинг организация.

Данон Активиа е една от най-силните търговски марки в класацията Superbrands за България. Тя е първа в категория “Млечни продукти”.

Глобалната програма Superbrands е създадена във Великобритания.

Методиката на подбор и оценяване на марките е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа:

1. чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимо експертно жури – борда на Superbrands Bulgaria

2. чрез национално гласуване на потребители в интернет.

Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите.

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Членовете на Борда не получават материално възнаграждение, те не оценяват марка, с която са свързани, или  брандове на свои конкуренти.

Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GFK Bulgaria.

 

В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands:

Superbrands е марка, която е изградила отлична репутация в своя сектор и предлага значителни материални и емоционални предимства пред конкурентите. Тези преимущества, съзнателно или несъзнателно, признават потребителите и искат да ги притежават. Superbrands трябва да демонстрира:

 Качество: Символизира ли марката качеството на предлаганите продукти или услуги?

 Надеждност: Ползва ли се с доверие брандът, поддържа ли висок стандарт на продуктите или услугите?

Различие: Добре ли е позната марката в своя сектор? Успешно ли се разграничава от конкурентите си? Притежава ли индивидуалност и ценности, които я правят уникална на пазара?

Пълен списък на ТОП марките в България можете да видите тук

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.