Вкусното мляко

18.11.2012 | Автор: | Публикувано в: Напитки

Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества като,витамин А, витамин Д, витамините от група В и вит. В2. Те  са източници на мазнини, а млякото – и на млечна захар. Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално значение за здравето със съдържащите се в тях млечнокисели бактерии.

Всеки знае, че млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите. Прясното мляко помага на  зъбния емайл, а пък киселото мляко пък предпазва от кариес. Сирената действат защитно, поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор. В България се правят страхотни сирена или така нареченото българско сирене.

Mаслото, сметаната, пълномаслените видове млека и сирена при голямата им консумация могат да бъдат значителен източник на мазнини, тези продукти могат да се намерят както във всеки по-голям или малък магазин така и да бъде изпълнена доставка на мляко, в днешно време се работи за доволството на потребителя.

Източник на натрий са различните видове сирене и кашкавал , които са солени , но пък се наблюдава  рисков фактор за повишаване на кръвното налягане. Хубаво е да се поставят за малко във вода тези солените саламурени сирена . Млякото има силна антимикробна активност, която влияе на вредните микроби в храната и червата и така намаляват случаите на разстройства и тяхното усложнение.

Автор:

Този автор има 16 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.