Здравословната следобедна закуска за децата

04.12.2011 | Автор: | Публикувано в: Други

Няма нищо лошо в това децата да ядат между основното хранене. В действителност, много лекари и специалисти по хранене препоръчват лека закуска за ограничаване на глада и за предотвратяване на преяждане по време на закуска, обяд и вечеря.

Децата често се нуждаят от следобедни закуски, защото техните малки стомахчета не са предназначени да приемат по много храна по време на хранене. В действителност, леката закуска може да бъде начин да се гарантира, че Вашето дете получава хранителните вещества, от които се нуждае.

Както и при редовното хранене, храната, която правите като здравословна закуска трябва да бъде пълнозърнеста, нерафинирана и с ниско съдържание на мазнини и добавена захар. Следобедната закуска трябва да се състои от храни, които съчетават белтъчини и високо съдържание на фибри или въглехидрати. Приятелските здравословни закуски включват: парченца ябълки с фъстъчено масло;  морковени пръчици; Грозде със сирене чедър;  туршия; микс със стафиди, ядки и пълнозърнеста пшеничена или зърнена култура; пълнозърнеста царевична питка или геврече с нискомаслено сирене или крема сирене; малка салата с постно месо или риба тон; нарязани плодове или лесно преносими цели плодове, като ябълки и портокали; задушени нарязани сладки картофи с канела; зърнени закуски с кисело мляко; нискомаслено кисело мляко с пресни плодове.

Някои родители се опитват да преодолеят отвращението на децата си към зеленчуците, като ги промъкват в „по-забавните” храни. Това включва пюриране на зеленчуци като броколи или сладки картофи и ги скривате в кифли, филии или други храни, които децата намират по-лесни за ядене. Макар че това често е сполучлив метод да накарате детето си да яде ежедневно-важното, много детски диетолози насърчават по-добър подход, който да даде най-добрият пример за бъдещото вземане на здравословни решения. Недейте да криете зеленчуците, а с повече упоритост започнете да ги предлагате открито на всяко ядене.

Ключът към насърчаване на здравословните навици, е да направите правилните храни лесно достъпни за вашето дете. Позволете на детето си да ви помогне да изберете здравословните си  закуски в магазин за хранителни стоки. Предложете храни, които са лесни за консумация, като ябълки, банани или разбито плодово кисело мляко. Дръжте нездравословните опции, като чипсове и супер сладки бисквитки на по-трудно достъпни рафтовете и набутани в края. Поставете пълнозърнести бисквити и други здравословни решения по рафтовете, които детето ви може да достигне.

Така че не забравяйте да заобиколите детето си със здравословни закуски и бъдете търпеливи, ако то отхвърля някои от предложените избори и продължете да опитвате. Вие сте длъжни да измислите някои здравословен избор, които детето ви ще се радва да похапне.

 

Автор:

Този автор има 21 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.