История на парфюмните флакони – от началото до средата на миналия век

21.07.2017 | Автор: | Публикувано в: Други, Мода

Неизменна част от парфюмите са и техните флакони. В статията ще разгледаме отблизо историята на парфюмните флакони и как те са били променяни с годините. Проектирането на флакон за парфюм е истинско изкуство, което малцина владеят. Не случайно много от любителите на парфюми колекционират празните флакони, защото не могат да изхвърлят нещо, което е живо произведение на изкуството. В следващите редове ще надникнем назад във времето, за да създадем представа какви са били парфюмните флакони през годините.

  • 1900г.-1910г.

През първото десетилетие на новия век флаконите на парфюми са в леко причудливи форми, с цветни мотиви и изработени предимно от кристал. Надписите по тях често са били в златен цвят, а капачката от месинг. Често пъти вместо капачка се е използвала тапа, която понякога освен за затваряне се е използвала и при нанасянето на парфюма по китките и шията. През 1907 година се появяват и първите пулверизатори, които превръщат течния аромат във фин облак от миниатюрни капчици. Точно тогава се слага и началото на производството на празни флакони с крушковидни пулверизатори. Производителите насърчават потребителите да съхраняват любимите си аромати само по този начин, за да извличат максимума от тях.

  • 1920 година

Според някои твърдения пренасянето на парфюми в Америка става по времето на Първата световна война, когато много от войниците са носели парфюми за подарък на своите любими жени. Навлизането на американския пазар разбира се води до нови аромати, сътрудничество с нови дизайнери и разбира се нови флакони. От части дори блясъка на Холивуд започва да се отразява във опаковките на ароматните течности. Разбира се всичко това влияе и върху вкуса на потребителите – те стават все по взискателни към флаконите. Въпреки че 20-те години са белязани от сложните орнаменти на флаконите, емблематичния Chanel No 5 прескача и тази граница. Ароматът е в изчистен, правоъгълен флакон, със стъклена капачка и хартиен етикет. Това съвсем не е пречка творението на Коко Шанел да бъде истинска революция в парфюмерийната индустрия.

  • 1930 година

След настъпването на Голямата депресия, разбира се парфюмерийната индустрия е много потърпевша. Икономическите събития принуждават голяма част от производителите да прекратят или свият производството. Всичко това слага краят, или поне временният край на интересните флакони. Опаковките стават машинно производство и изглеждат доста по-евтини.

  • 1940 година

След края на Втората световна война определено се усеща възраждане на креативните и интересни парфюмни флакони, но все още напредъка е далеч от постигнатия в предишните десетилетия. Взискателността на потребителите и жаждата за нещо различно нараства с всеки изминал ден. Разбира се, че производителите започват да отговарят на търсенето. Разликата тук е, че дори странните флакони вече се произвеждат от машини. Всичко това води до момента, в който много от производителите работят с едни и същи флакони, които трудно се различават от потребителите. За да се отличават едни от други те започват да допълват флакона с плочки и различни допълнения, които да правят флакона отличителен.

Автор:

Този автор има 4 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.