Какво е характерно за новинарските статии?

18.11.2013 | Автор: | Публикувано в: Други, Портали

Писането на новинарски текстове е съвсем различно от създаването на друг тип публикации или късчета информация, тъй като новините се представят по специфичен начин. Важно е пишещият да е в състояние да предаде цялата важна информация в ограничен брой думи. Знаейки как да създадете новинарска статия, това би ви помогнало в развитието на журналистическата кариера. Нека сега се спрем на основните правила за ясно и кратко предаване на есенцията.

Съберете на едно всички факти

Преди да започнете да пишете текста за своите статии, направете списък и отбележете всяка необходима информация, която смятате да включите в статията. Това ще ви напомня да не пропуснете нещо важно за заглавието или историята, също ще ви помогне да създадете ясен, изчистен и кратък текст.

Започнете с водещото

Този тип публикации изискват първото изречение да съдържа най-важното, така че да грабне вниманието на читателя. Това е една от най-интересната част от историята, така че не я подценявайте. Нека бъде едно изречение, но ясно и просто да очертава идеята, загатната в заглавието.

Не спестявайте важните детайли

Това е следващата стъпка в писането на новинарски публикации, която включва всички детайли и факти, отнасящи се до въвеждащото първо изречение. Включете основното, което се е случило, къде и кога е станало, кои са участниците и защо е важно да се спомене.

Следвайте основните факти

След като сте изброили всички важни факти в текста, може да включите всякакви допълнителни данни, от които читателите ще научат повече, например информация за контакти или цитат от интервю. Това ще уплътни статията и ще й придаде по-завършен вид.

Преди да правите някакви изводи, проверете данните

Подлагайте на двойна проверка всичко, което смятате да включите в своите статии, преди да ги публикувате. Имената отговарят ли на реалните? Правилна ли е датата и информацията за контакт? Точното писане е един от най-добрите начини, за да се утвърдите като добър автор на новинарски публикации.

Останете безпристрастни

Идеята на новинарския текст е пряко да информира за факти или събития, а не да изразява мнението на автора. Не проявявайте предпочитания и най-вече бъдете обективни. Пазете се от твърде положителни или отрицателни изявления, които биха могли да се изтълкуват като критика или подкрепа.

Ако сте начинаещи журналисти, полезно за писането на новинарски статии ще ви бъде да се отбиете тук: http://www.withscope.net/необходими-умения-за-писане-на-новина/

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.