Розова вода от изтока

11.03.2016 | Автор: | Публикувано в: Други

Днес ароматните оригинални парфюми са част от ежедневието ни и са застъпени в него до такава степен, че не можем да си представим да живеем без шишенце с благоуханна течност. Марковите парфюми днес са много, а противно на схващанията, че парфюмите са се появили на бял свят някъде във Франция или Италия преди около век, те имат стара история. Първите парфюми са се появили още преди четири хиляди години в древна Месопотамия и Египет. Жена на име Тапути изобретява първият парфюм, като той става известен сред фараоните. Обливайки с него кожите си владетелите на древните земи са смятали, че се приближават до бога и самите те придобиват божествен статут. Фараоните били обливани от слугите си преди да започне процесът по мумифициране. Гробницата на Тутанкамон все още ухае на парфюм на повече от три хиляди години. Парфюмите бързо достигнали до Рим и Персия, като стремежът на древните хора да намират все повече и повече ароматни цветя и билки за да правят парфюми се засилвал. Арабите допринесли за развитието на ароматите на парфюмите. Техните усилия в сферата на медицината и химията направили така, че парфюмите се превърнали в нещо важно за тях. Учените експериментирали с цветчета от рози, като по този начин се опитвали да открият лек за всички болести. Така древният учен и философ Авицена създава прозрачна течност, която е много ароматна и това е първо източника на така наречената „розова вода”. Тя станала толкова известна, че арабите, а по-късно и европейците започнали да я поставят в почти всичко свързано с техния бит, като например кафени зърна.

Години след кръстоносните походи в дворовете на богатите и заможни владетели на Англия, Франция и Италия пристига тази розова вода, точно от древните арабски земи. Владетелите толкова харесвали парфюмите и ароматите им, че дори назначили придворни парфюмеристи, като тяхната задача била да създават оригинални парфюми, първообразите на днешните маркови парфюми, които можем да намерим навсякъде.

 

Автор:

Казвам се Теодор Захариев и се занимавам с SEO оптимизация за търсачки, както и Front End Development. Имам собствени проекти сред които: Уеб дизайн студио за изработка на сайтове и SEO, сватбена агенция, магаин за пиана, и д.р

Този автор е публикувал досега 9 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.