Стареене на домашната ракия в стъклени и пластмасови съдове

20.12.2014 | Автор: | Публикувано в: Други

На вкус домашните ракии биват меки, пивки или парливи до груби. По отношение на аромат също варират в доста широки граници – приятен, нежен, наподобяващ на различни плодове, цветя, билки, семена, подправки или груб, несвойствен, неприятен, противен. Основно ароматът идва от използваната суровина или от допълнително внесени естествени ароматни растения – билки, цветя, семена.

В някои райони, където по традиция се прави двойна дестилация (преварка), алкохолното съдържание е по-високо и понякога достига до 50° и повече. На вкус такава ракия е много силна, неприятна за пиене, дори и след отлежаване. В други райони, макар и рядко, алкохолът е под 40°, което нарушава вкусовата хармония и ракията губи специфичния си характер на високо алкохолна напитка, използвана за аперитив. Най-добре е да бъде около 42-43 до 45 градуса. Що се отнася до плодовите домашни ракии, особено за тези с изразен специфичен плодов аромат, той добре хармонира с алкохолно съдържание 38-39, максимум 40°.

По-висок алкохолен градус отива на анасонлийката, която по аромат се доближава до мастиката с алкохолен градус 48-50, под който анетолът не се разтваря и тя побелява.

Когато количеството на ракията е малко и не се разполага с подходящи дървени съдове, отлежаването може да се проведе и в стъклени дамаджани. Те обаче не пропускат въздух, респективно кислород, нито обогатяват ракията с фенолни съединения, поради което ракията не старее.

За да започне да старее домашната ракия отлежаваща в стъклени съдове е необходимо да се прибавят предварително преварени дървени стърготини или талаш, най-вече от дъбова дървесина. От прибавените стърготини, талаш или трески домашната ракия извлича фенолни съединения, които я правят по-мека, пивка и с нормални качества за консумация.

Както при отлежаването в дървени съдове, така и в стъклените с дървесина, след третия-четвъртия месец периодично, един път в месеца, след разбъркване се взема средна проба от ракията, която се опитва на вкус и аромат.  Оценява се и цветът с оглед определяне края на отлежаването и отделяне от дървесината. Готовата ракия се прецежда през два пласта марля или тензух и се налива в стъклени бутилки.

Отлежаване в пластмасови съдове става при условието за стъклени съдове. В съвременния живот те стават абсолютна необходимост, така че няма никакъв проблем да се съхранява ракия в тях.

Ако се нуждаете от специален амбалаж по поръчка може да изпилвате възможностите на http://www.ludastrast.com/ да ви направят ракия и да я пакетират в специално избрани от вас бутилки и етикет подходящи  за подарък.

 

Автор:

Този автор има 15 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.