Заем от небанкова финансова институция

16.08.2011 | Автор: | Публикувано в: Кредит

Взимането на заем от небанкови финансови институции се превръща в много популярна практика в нашата страна. Този заем се възприема като алтернатива на банковия кредит, тъй като се отпуска от организация, която няма банков статут.

Една от причините за голямата популярност на този вид заеми е лесното им получаване. Кандидатстването се прави с документ за самоличност и копие на трудов договор. Възможност е да се изискват и други документ, в зависимост от институцията, в която кандидатствате за заем.

Една от специфичните характеристики на заема от небанкова институция е, че кредитните инспектори посещават кандидатите и предлагат услугите и заемите си.

Заемът от небанкова институция е подходящ за хора, които имат спешна нужда от пари. Тук одобрението и самия кредит се получават почти веднага, без забавяне. Процедурите по кандидатстване и получаване на заема са доста опростени в сравнение със заемите от банки. Недостатъците на тези кредити са по-голямото оскъпяване и ограничената сума.

 

Ето и някои от основните характеристики на заем от небанкова институция:

 

–         В случай, че кандидатствате за първи път, можете да получите заем в размер от 100 до 800 лв.

–         Максималната сума, която даден кандидат може да получи, е 3000 лв. Тази сума се отпуска на лоялни кандидати.

–         Срокът за връщане на заема е между 8 и 43 седмици.

–         Седмичната лихва по този заем е между 1,2% и 2,5%.

–         Годишно разходите по тези заеми са с 50% по-високи от разходите при банковите кредити. Но за сметка на това те се отпускат без обезпечение.

Началото на заемите от небанкови институции се поставя в Англия през 1880 г. Тогава Джошуа Уодилав основава финансова институция, която цели да подпомага с бърз заем представителите на работническата класа. По-късно дейността на тази организация се разпространява в цяла Великобритания, а в момента стотици хиляди жители на Полша, Чехия, Словакия и Румъния ползват заем от небанкова институция. България не прави изключение и небанковите заеми са много популярни.

Автор:

Този автор има 23 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.