Фибрена диета, течна диета и грейпфрутна диета

10.03.2011 | Автор: | Публикувано в: Диети

Диети, богати на фибри: косвено помагат със загубата на тегло поради няколко причини:

* Те засищат стомаха по-бързо.
* Те забавят скоростта, с която стомахът се изпразва, така че хората се чувстват заситени по-дълго време.
* Те изискват повече дъвчене, което принуждава хората да ядат по-бавно и може би по-малко.

Храните богати на фибри, като плодове и зеленчуци, хляб, боб, са засищащи без да съдържат много калории. Полезно е в режима на хранене да бъдат включени предимно такива храни. Въпреки това, фибрените добавки, като гума гуар и целулоза, не са ефективни за намаляване на теглото. Минералът клиноптилолит помага при прочистване на организма от тежки метали, телесни плаки и други вредни вещества. Известно е, че в част от  родопските села хората  хората пият естествено йонизирана с клиноптилолит вода.

Течни диета: Много хора използват течните диети за отслабване, най-вече защото те са удобни. Въпреки това, разнообразието на течности е голямо и има течности, които са малко вероятно да бъдат от голяма полза за намаляването на теглото. Някои течни продукти са подходящи за течните диети, защото са добре балансирани, с подходящи пропорции на протеини, въглехидрати и мазнини, плюс допълнително витамини и минерали. Други обаче съдържат голяма част въглехидрати, съдържащи се в сладките и вкусни напитки и те не са непременно с ниско съдържание на калории. Такива течни храни са по-полезни като допълнение към други храни, отколкото като основен източник на вещества.

Обикновено течната диета съдържа порции от 220 калории и едно питие се консумира 4 пъти на ден вместо храна. Тези диети са ефективни за краткосрочно отслабване. За дългосрочна загуба на тегло, две или три от храненията с течности трябва да бъдат заменени с подходящи храни. В режима на хранене трябва да бъдат включени само напитки и храни с ниско съдържание на мазнини и калории. Тази диета е проста и евтина и може да бъде полезна за краткосрочна загуба на тегло.

Грейпфрутна Диета: Тази популярна диета включва консумирането на големи количества  грейпфрут и сок от грейпфрут. Теорията зад тази диета е, че грейпфрутите съдържат ензим, който помага за изгарянето на мазнини, но тази теория не е доказана.

Въпреки че грейпфрутите са здравословни храни, които не съдържат мазнини, малко натрий и големи количества витамин С, бета-каротин (най-малко са в розовите грейпфрути), както и фибри, диетата основаваща се предимно на един плод не трябва да се спазва дълго време. Диетата с грейпфрут може да помогне на някои хора да намалят общия прием калории, но тя не снабдява организма с балансираните хранителни вещества, които са нужни за доброто здраве.

Автор:

Този автор има 21 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. Хранителните добавки също са добро решение към ежедневното меню .

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.