Лъжичка захар на ден равна на наднормено тегло

25.05.2012 | Автор: | Публикувано в: Диети

Детското затлъстяване е във възход. Според едно скорошно проучване почти една трета от българските деца са с наднормено тегло – увеличение от близо 20% спрямо сходно проучване преди десетилетие. За щастие родителите все още са в състояние да променят тази статистика и да предпазат децата си от наднорменото тегло.

Въпреки че много хора свързват сладостта с трапезната захар, наречена захароза, това е само един вид захар, която предоставя тази вкус. Налице е също така и захар в плодовете, наречена фруктоза, както и много храни съдържат добавени захари, като царевичен сироп, мед и фруктозен царевичен сироп с високо съдържание. Всички захари са въглехидрати, които съдържат четири калории на грам и след храносмилането пътуват през кръвния поток, където се използват като гориво за организма.

Заместители на захарта, наричани още нискокалорични подсладители, доставят сладък вкус, но без или с почти никакви калории.

Ограничаването на приема на сладки храни може да бъде положителна стъпка в намаляване на броя на българските деца, които са с наднормено тегло. Много здравни експерти предлагат да се използва заместител на захарта като аспартам, за да замени сладостта в някои от любимите храни на детето ви. Преди да бъде одобрени от здравните органи, подсладители се подлагат на интензивни тестове за безопасност, за да се гарантира, че са безопасни за консумация от деца и бременни жени. Според редица изследвания и проучвания децата могат безопасно да консумират аспартам като част от  своята диета в съответствие с хранителна пирамида.

Закуските са съществена част от диетата на всяко дете, осигуряващи необходимата енергия и хранителни вещества.

Истинско предизвикателството е децата да консумират по-малко от храните с високо съдържание на захар и повече храни богати на полезни вещества. Мнозина диетолози  препоръчват консумирането на “сладки” храни базирани на кисело мляко с малко мазнини, пресни плодове, стафиди и други сушени плодове, закуски с плодове, ароматизиран желатин без захар, плодови сокове с ниско съдържание на захар и ароматизирана вода без захар.

Хрантелните експерти са съгласни, че сладките храни могат да бъдат част от един здравословен хранителен режим. Ключът е в контролът да се гарантира, че сладките храни не са повече от храните богати на полезни вещества. Заместителите на захарта имат потенциала да служат като ефективни инструменти за управление на теглото, когато се използва заедно с физическа активност и избор на здравословни храни.

Храните, подсладено със заместители на захарта осигуряват на децата здравословни алтернативи.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.