Екадаши: еднодневно сухо гладуване – полза и опасности

Екадаши е еднодневно сухо гладуване, тоест без да се пие вода, се съвместява с различни духовни практики. Каква е ползата от този начин на постене, а също и каква е възможната вреда според лекарите и класическите канони на медицината.

Човек се нуждае от почивка. От време на време си вземаме отпуск, изключваме телефона и Интернета. На разума и на тялото са му нужни хармония и покой. Не си почива само стомаха – когато сме в отпуска, както и дома, продължаваме да преяждаме. Между впрочем, на нашата храносмилателна система също ѝ е необходима пауза. В източната култура дните за въздържание от храна и вода се наричат екадаши.

В превод от санскрит – това е 11-тия лунен ден след всяко пълнолуние и новолуние. Обикновено, това е 11-тото и 26-тото денонощие. В индуизма тези дни се смятат за особено благоприятни за различни духовни практики, медитации, а също и за прочистване на организма посредством съблюдаването на пост. Именно за физиологичния аспект на екадаши ще си поговорим в настоящия статия.

Какво е това екадаши?

От гледна точка на източните учения, всеки 11-ти ден на растящата и намаляващата Луна благоприятства пречистването на организма и неговото самовъзстановяване. Смята се, че в тези дни Луната е най-близо до Земята и оказва на нейната вода най-голямо гравитационно въздействие. А тъй като 80% от човека се състои от вода, Луната влияе не само на морските приливи и отливи, но и на физиологичното състояние на организма. Клетките в тези дни и без това изпитват претоварване, а тежката храна може пагубна се отразява на здравето. Докато въздържанието от ядене и пиене, напротив, позволява на организма да си отпочине и да събере сили.

Последователите на индуизма вярват, че такива разтоварващи дни активизират вътрешните ресурси на организма, пречистват го от токсини, подобряват здравето, подмладяват и дори удължават живота.

От гледна точка на съвременната медицина, екадаши е профилактично еднодневно сухо гладуване. В рамките на 24 часа – от изгрев до изгрев слънце, е необходимо въздържание от храна и вода. Като разтоварващата-диетична терапия има както свои поддръжници, така и противници.

Полза и опасности от сухото гладуване

Привържениците на този вид пост и други видове лечебно гладуване твърдят – с глад е лекувал още Хипократ; постенето съществува във всички религии; във въздържанието е скрита великата мъдрост на предците.

Смята се, че екадаши може да облекчи симптомите на заболявания като астма, алергия, хипертония, заболявания на стомаха, на червата, диабет и други.

Основният аргумент е следният – като не се захранва отвън, организмът преминава на вътрешно хранене за сметка разрушаване на собствените мазнини, въглехидрати и белтъци. Но едновременно с тялото се пречиства от шлаки и токсини.

Важно е да се подчертае, че лечебният глад е метод на алтернативната медицина. Лекарите, представляващи класическата школа, не подкрепят такива радикални мерки. Така, например, докторът на медицинските науки, професорът по класическа медицина и кардиолог Исадор Розенфелд се изказва против диетите, предполагащи ограничаване на калорийния прием до под 1200 килокалории.

И твърди, че идеята за съществуване в организма на т.нар. шлаки не е научна. Няма изследвания достоверно, доказващи, че на тялото му е нужна помощ, за да изхвърля крайните продукти от обмяната на веществата. Нещо повече, Розенфелд предполага, че гладуването може да отслаби имунната система, да наруши сърдечния ритъм и да доведе до обезводняване.

Научи повече за своето здраве с Lechenie.bg и секцията за Диети и Отслабване!

Автор:

Здравейте казвам се Димитър Георгиев и се занимавам със SEO копирайтинг. Работата ми е свързана с някои от най-добрите SEO оптимизатори в България, но предлагам и редица други онлайн услуги - WEB & Logo дизайн, Facebook рекламни кампании, програмиране, SEO консултации и т.н. Поддържам и собствена директория за статии Article-bg.eu, както и още няколко уеб сайта, които все още разработвам сайт за интериорни решения & паркет , SEO оптимизация.

Този автор е публикувал досега 54 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.