Как да приготвим най-свежата пица

12.01.2014 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

Пицата е любима храна не само на българите, но и на по-голямата част от световното население. Произлезнала още от римско време, в малкият и романтичен град Неапол, тя се е превърнала в символ на множество поколения през годините. След пренасянето си през Атлантическия океан, италианската храна намира своя златен век и започва да придобива все по-екзотични форми. Това разбира се, се дължи основно на нейните срещи с местните кухни по цял свят. Днес, когато отидем в някоя от познатите ни пицарии в София, или своя град, то менюто ни предлага безкрайни възможности от комбинации. Някои са по-обикновени, като Маргаритата, но други от своя страна, като Хаваи, могат сериозно да объркат вкусовите ни рецептори. Но нека не се отклоняваме. Ще разгледаме някои добавки за пица, които да превърнат инак така тежката тестена храна, в една лека и ароматна хармония от вкусове.

Пицата е храна, която се характеризира с хранителната и вкусовата си идентичност. Но ние бихме могли да превърнем любимата си пица в една по-лека и ароматна храна, без това да навреди на нейните вкусови качества. Като за начало ще започнем със свежи подправки. След като пред вас е сервирана топлата пица, няма да сбъркате ако я поръсите с пресен магданоз. Това ще отвори нейните аромати, а примесът с миризма на магданоз ще ви накарат да се почувствате наистина на открито. Друга подправка с подобен олекотяващ и завладяващ ефект е прясната мента.

Ако сте от по-смелите и можете да си позволите да предприемете още по-дръзки експерименти, то не ви остава нищо друго освен да пробвате с маслини, зехтин и лимон. Принципът е абсолютно идентичен. Топлата повърхност на храната се поръсва с нарязани на кръгчета зелени маслини, добавят се няколко капки зехтин, основно по краищата, и са изстисква много нежно пресен лимон. Тези три добавки ще направят храната доста по-лека, а нейните аромати ще започнат сами да излизат на повърхността.

Най-силният коз, който можете да използвате, за да смаете вашите приятели, е като добавите зелена салата върху пицата. Тя трябва да е приготвена по следния начин: нарязана на тънки и дълги лентички маруля; пресен лук, който е накълцан на изключителни малки парченца; подправено с пресен лимон и студен зехтин. След като пицата е престояла около 1-2 минути пред вас, то е време да изсипете всичко това върху нея. Не добавяйте оцет. Именно поради това лимонът присъства при подправките.

Но ако никой от горепосочените съвети не ви удовлетворява, то няма да сбъркате с последната добавка за омекотяване и освежаване на тежката пица. Тя е много проста и е само една: студен зехтин. На практика, чисто и просто, това е зехтин, който е сипан в малка порцеланова чаша и е престоял около час и половина в хладилника. Препоръчително е той да е стоял в порцеланова чаша, която е покрита с малка чинийка. Така няма да допуснем вмешателство на вкусове от метал от съда или такива, от други продукти в хладилника. Отново няколко минути след поднасянето на пицата, облейте нежно цялата повърхност със студения зехтин. Резултатът е зашеметяващ за всичките ви рецептори.

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.