Бебешка количка – каква и как да изберем

30.01.2017 | Автор: | Публикувано в: Бебета, Дом и семейство, Практически съвети

Когато се очаква поява на бебе в семейството, започват трескави подготовки и покупки за новия член. Бебетата се нуждаят от доста неща, особено в началото – легълце, корито, дрешки, козметика, бебешка количка. Всяко едно от тях има свое важно значение за живота и развитието на бебето, но едно от най-важните, все пак, е бебешката количка. Чрез разходките навън детето опознава света. Седнало удобно в своята количка, то наблюдава, възприема, натрупва нови преживявания.

Обикновено не се правят компромиси при избора и, тъй като се очаква да се използва поне около две години. Това, разбира се, зависи от много фактори, като качеството и, вида и и темперамента на детето. Има дечица, които бързо прохождат и потребността от използване на бебешка количка се свежда до минимум. Понякога се случва обратното – малкото толкова обича да се вози в своето возило, че то бързо се амортизира и се налага покупка на второ такова.

Когато избират бебешка количка, повечето родители подхождат внимателно. Това е така, защото се стараем да вземем най-доброто за детето си, информираме се, четем в интернет… Има някои общи насоки, към които можете да се придържате при покупката на количка. За да изберете правилната за вас и вашето дете, направете добра преценка от какъв точно вид се нуждаете. Най-общо бебешките количките могат да се разделят на комбинирани 2 в 1, комбинирани 3 в 1, летни колички и колички за близнаци.

Първите са снабдени с един универсален кош, който има възможност да се трансформира в кош за новородено и в летен кош. Те са доста леки и маневрени, освен това са и на приемливи цени и по тези причини са предпочитан избор. Проблемът при тях е, че кошът е само един и бързо се амортизира, което понякога налага допълнителна покупка на лятна количка.

Комбинираните колички 3 в 1 са отлично решение. Те са снабдени с кош за новородено, който може да се използва и като столче за кола и отделно имат зимен и летен кош. Така, вие дефакто наведнъж се снабдявате с три отделни колички, за всеки етап от развитието на детето. Този вид колички имат малко по-висока цена, но за сметка на това ще ви служат достатъчно дълго време.

Ако имате вече пораснало детенце, което не се отказва от удобното возене на количката, но на вас вече ви тежи тежкия модел, който сте ползвали до сега, бихте могли да си закупите само лятна количка. Те са много леки, лесно се сгъват и са практични за по-големи деца. Освен това цените им са достъпни.

В случай, че в семейството ви са се появили близнаци или тризнаци, задължително трябва да си вземете подходяща количка за тях. За съжаление, тези возила са тежички, но без тях няма как да се мине…

Освен по предназначение, количките се избират още и по маневреност, качество и вид на платовете, наличието на допълнителни аксесоари и разбира се – цена. Важно предимство на количката е, ако кошът има възможност да се монтира и в двете посоки. Така, докато бебето е мъничко, кошът ще бъде обърнат към вас и ще можете лесно да го наблюдавате, а когато порасне, ще го обърнете по посока на движението, за да може да наблюдава спокойно света.

Ако ви предстои раждане на бебе през зимните месеци, по-добре е да изберете бебешка количка от по-плътен плат, за да е защитено детето от студа при излизане, особено в самото начало на неговия живот. За летните бебета можете да купите и количка с по-тънка дамаска, защото до зимата детето ще бъде достатъчно голямо и рисковете от простуда са в пъти по-малки.

Допълнителните аксесоари към всяка бебешка количка от добра марка са: чанта, покривало за крачетата, дъждобран и комарник. Всеки един от тях има свое значение и не е за подценяване, ако липсва в комплекта на количката. Хубаво е, чантата да има свойството да запазва температурата на млякото и водата, за да не се налага да купувате допълнително термос. Освен това гледайте да е достатъчно голяма, тъй като ще носите доста багаж в нея. В тази връзка, да не забравим да ви кажем, че големият кош за багаж също е предимство, което ще оцените с времето, така че не се лишавайте и от него.

В заключение ще отбележим, че цената има значение, но все пак не правете компромис с нея, за сметка на сигурността и удобството. Доверете се на проверена и утвърдена марка и задължително попитайте за гаранция на изделието. Все пак в него ще возите най-ценния товар…

Автор:

Този автор има 4 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.