Регионалният исторически музей в града на поетите

30.08.2012 | Автор: | Публикувано в: Портали

Регионалният исторически музей на Стара Загора е разположен в модерно построена сграда в центъра на града. Тя е завършена през 2009г. и официално е открита на 3-ти март. От много години насам, това е първата сграда от подобен ранг, която е построена за музей.

Сравнително новата придобивка е гордост за старозагорци. Тя е отличена с приз „Сграда на годината”, а дизайнът й е тематично свързан с основното й предназначение на музей. Когато са полагани основите на интересната сграда, тук е открита част от главна римска улица, която се е намирала в южната част на града на поетите.

Можете да я видите в приземния етаж на Регионалния исторически музей. Интересното е, че тази част от улицата, която е водила към южната порта, е талантливо дорисувана на стената. Обстановката от миналото е много сполучливо пресъздадена, като улицата е допълнена с различни превозни средства и колони. Това не спира да очарова любопитните посетители на музея в Стара Загора.

Различни инструменти, накити от кост, глина и мед и сечива са част от колекцията експонати в красивата сграда. В града на липите и в района наоколо са намерени останки от антични рудници, за които има данни, че са изнасяли продукция в днешна Русия. Тук са открити и над 100 селищни могили. В Регионалния исторически музей на Стара Загора майсторски е представена историята на града в интересни експозиции в периода от  Новокаменната епоха до Възраждането.

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.