Борбата с диабета в Стара Загора

08.11.2012 | Автор: | Публикувано в: Портали

В началото на ноември на Старозагорските минерални бани се проведе Втората международна конференция за деца и млади хора с диабет. Подготовката и осъществяването на събитието са дело на Националната асоциация на децата с диабет. В конференцията взеха участие родители с децата си, различни пациентски организации от България и страни в съседство, както и специалисти в областта на заболяването. По данни от http://starazagorastz.org/на-старозагорските-минерални-бани-се/ , на присъстващите бяха изнесени интересни лекции за диабета и новите методи за лечението му. Специалистите дадоха полезни съвети на пациентите и близките им за това как по- лесно да преодоляват ежедневните трудности, които причинява диабета. Конференцията в близост до града на липите беше открита от доц. Калинка Коприварова, която е национален консултант по детска ендокринология. Тя сподели тревожни факти за епидемиологията на диабета. По нейни думи, през 1932 г. поне едно дете на година е било диагностицирано. 12 години по- късно броят им значително се повишава, като новите случаи на деца с диабет са между 1 и5. Към днешна дата, на година се появяват още 200 нови случая. Доц. Коприварова акцентира на голямата значимост на близките хора и семейството на пациентите с диабет. Тя информира, че Международната диабетна федерация е определила и пети тип диабет, освен досегашните четири. Той се нарича „диабет за всички” и се отнася до семействата, близките и приятелите, които са съпричастни със заболяването на други хора. Доц. Коприварова подчерта, че диабетът е единственото заболяване, което изисква вземането на важни решения всекидневно и то без медицинска помощ. Решения, от които зависи човешкия живот.

Конференцията, която се проведе близо до Стара Загора е по повод 14 ноември- Международният ден за борба с диабета. Тогава от името на Националната асоциация на децата с диабет ще бъде внесена декларация, която включва искания за промяна в лечението на пациенти, страдащи от болестта. Едни от тях са изписване на инсулин в срок от 3 месеца, увеличаване на броя на тест лентите на 600, олекотяване на изискванията и намаляване на сроковете за одобряване на протоколите от Националната здравно осигурителна каса, отпадане на потребителската такса за посещение при личния лекар и други.

Доц. Коприварова спомена, че една част от тези искания са много добре познати на институциите, но за една година няма съществено развитие по въпроса. Д-р Рени Колева, която практикува като детски ендокринолог в Стара Загора, отбеляза, че няма статистика на болните от диабет в региона на града на правите улици, но според нейни лични впечатления, броят на децата от предучилищна възраст с диабет се увеличава. Тя предлага да се преосмисли доболничната помощ за тях.

Като цяло в Стара Загора, месец ноември е посветен на борбата с диабета и по този повод още в първия ден на месеца в зала „Берое” в града на поетите започна Първият национален турнир по бадминтон за децата и всички млади хора, имащи диабет. Събитието дава старт на борбата с болестта на територията на цялата страна. Мотото през тази година е „Да защитим бъдещето си, като променим настоящето!“.

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.