Български зоо портал разказва за делфините и положителното им влияние над хората

12.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Блогове, Портали

Някои учени, които работят с делфини вярват, че тези морски обитатели са чувствителни към хората с увреждания и физически травми, което прави кранио-сакралната терапия възможна. Делфините със своя сонар и локализиране на ехото могат да усетят къде човек го боли най-много. Трогателно е как тези красиви морски обитатели могат с леко побутване да играят с него, без да го нараняват.

В известен български зоо портал прочетох как веднъж два делфина спасили писател, докато той плувал далеч край бреговете на Калифорния. Той бил отличен плувец и всекидневно се гмуркал.  Един ден, далеч от брега, се почувствал твърде изморен дори да помръдне ръцете си или да раздвижи крака. И тогава за негово щастие се появили два делфина. Те се приближили до него и плувайки го подпрели от двете страни под мишниците, за да го задържат на повърхността. Така го завели по-близо до брега, където имало и други хора. През това време писателят се съвзел и възвърнал силите си, за да доплува до брега. После, когато разказвал за случката, той споменал, че делфините не си тръгнали веднага. Въртели се край брега, за да се уверят, че мъжът ще е в безопасност.

Топлокръвни като човека, чаровните делфини са бозайници, не риби. Живеят в социални групи, които непрекъснато взаимодействат помежду си. От български портал за животни научих, че ако член на една група се е загубил, делфините от друга група лесно биха го приели да се присъедини към тях. Още едно доказателство колко са мили тези същества.

Те имат силни опашки, които не само им помагат да се насочват във водата, но и сигнализират за опасност. Точно както хората, делфините комуникират помежду си със жестове, споделят специалисти в български зоо портал. За тази цел те използват езика на тялото или свирят, загребват с перките си сякаш така се свързват емоционално. Когато плуват заедно като приятели, се движат синхронно над и под водата. Когато са ядосани или агресивни, разтварят устите си и пляскат бурно с челюсти.

Прекрасните делфини могат да се гмуркат на големи дълбочини и да скачат високо над водата, пишат в популярен зоопортал. Като бозайници, те имат нужда от въздух и дишат през отвор на върха на главите си.

По време на сън делфините използват само половината част на мозъка си, което вероятно означава, че те са нащрек за опасност. Интересно е как тези красиви бозайници дремват за кратко, докато плават под повърхността на водата. За разлика от хората, те се хранят най-активно нощем, въпреки, че прекарват доста време в търсене на храна и през деня. Според интересен портал за животни, се хранят основно със сепии и риби.

Един от най-добрите изследователски центрове за делфини се намира във Флорида. Там, както и на други подобни места по целия свят се реализира проект за подпомагане на деца инвалиди от делфини. Подобни терапии имат уникален ефект, заради естественото желание на тези морски обитатели за контакт с хората. Чрез взаимодействието си с делфини хора с аутизъм, синдрома на Даун, анорексия, депресия, рак и ментални увреждания показват положителни резултати. След терапията те се чувстват по-спокойни, с по-добро самочувствие и чувство на значимост.

Предвид положителните ефекти от контакта на делфините с хората, можем само да се надяваме, че това ще продължи да дава успешни резултати в терапиите. Но също така са нужни повече изследвания, за да се достигне максимален ефект, така че и делфините, и хората да се чувстват добре заедно.

За да научите и други интересни факти за делфините, заповядайте на страниците на http://goodlinq.info/разни/зоопортал-baubau-ни-запознава-с-делфините

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.