Портал за животни baubau.bg- как да накарате кучето да спре да скача по краката ви?

17.08.2012 | Автор: | Публикувано в: Портали

Един от най-честите въпроси, които си задават собствениците на кучета е защо техният любимец скача върху тях. За някои стопани това е добре дошло и дори насърчават кучетата си. За други пък е изключително досадно и понякога опасно. Последното най-вече важи за по-големи кучета, които могат лесно да съборят по-нисък човек.

Има и хора, които просто не обичат животните и се дразнят от повечето техни прояви, пък било то и от радост. Ако имате такива приятели и ви дойдат на гости, може би ще се раздразнят, ако кучето ви започне да скача около тях. Поради това е хубаво да знаете как да накарате четириногия си приятел да спре да го прави. Интересна информация за това може да потърсите в портал за животни baubau.bg.

И така, защо всъщност кучетата скачат върху хората? Най-честата причина е, че търсят внимание. В малка част от случаите животното може да се опитва и да покаже господство. Ако кучето упорито продължава да скача, вероятно в миналото е вило възнаградено при такава проява. Например, когато се прибирате, то радостно идва да ви посрещне и започва да скача. А вие обикновено му говорите мили неща и го гушкате. Така то помни, че няма никакъв проблем да скача и затова продължава да го прави.
Ако искате да спрете това, решението е много просто- спрете да ги възнаграждавате, като ги насърчавате с внимание. Например, когато се движите из стаите и кучето скача по краката ви, просто го игнорирайте. Не му отдавайте абсолютно никакво внимание. След малко кучето ще утихне и тогава можете да се заиграете с него и да го възнаградите.
Използването на този метод ще отстрани всеки стимул на кучето да скача по вас и постепенни това поведение ще отшуми. Друг начин да решите проблема е чрез алтернативно обучение. Когато се прибирате и кучето ви посреща скачайки, кажете му да седне, преди да го похвалите или да го зарадвате с милувки.

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.