Подобрете работата на компютъра си

02.01.2012 | Автор: | Публикувано в: Компютри

Много са факторите, които биха могли да предизвикат по-бавна работа на един лаптоп. В тази статия ще проследим как да се преборим с най-масовите причини.

Проверете за вируси

Вирус, работещ във фоновите процеси може да забави лаптопа ви, докато нанася и по-сериозни щети. Зедно с антивирусна програма е препоръчително да се използва безплатната версия на SUPERAntiSpyware или Malwarebytes за по-обстойно проследяване. Добра опция е AVG Rescue CD, който сканира извън Windows, непозволявайки на вирусите да се скрият.

Дефрагментиране на харда

Популярно твърдение е, че дефрагментирането на хард диска помага за подобряване работата на лаптопа и е сред най-честите съвети. Има малко колебания до каква степен това е така при съвременните операционни системи, но не пречи да се опита. За целта трябва да изпълните следните стъпки:

Идете в старт менюто и кликнете върху Computer / My Computer

Ограничете автоматично стартиращите програми

Системите на много потребители са претрупани с ненужни програми, голяма част от които се пускат заедно с Уиндоус и заграбват много ресурси. Ограничаването на тези, които не са ви необходими през цялото време от самостоятелно стартиране и премахването на онези, които не са ви необходими като цяло, би могло да ви помогне. Трябва само да внимавате да не спрете някоя важна програма.

За да промените кои програми да се стартират сами, направете следното:
Отидете в старт менюто, напишете msconfig и натиснете ENTER
Кликнете на таба Startup
Махнете отметките на програмите, които искате да спрете.

Изчистете лаптопа си от ненужните файлове

Приложенията и Уиндоуса непрекъснато създават най-различни файлове, които остават и след като вече не са нужни, дори след деинсталирането на програмата която ги е създала. След време тези файлчета се натрупват и започват да пречат на Windows-а. С приложения от типа на CCleaner можете да сканирате компютъра си за такива файлове и да ги отстраните. Колкото по-често правите проверка, толкова по-добре.

Автор:

Този автор има 8 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.