Как да покажем файловите асоциации в Windows

20.12.2014 | Автор: | Публикувано в: Компютри

Ако сте човек, който се занимава с употребата на Windows от доста време, то най-вероятно знаете какво са файловите разширение, за какво служат те и прочие и прочие. Всеки друг обаче, особено, ако не е ползвал компютъра си за нещо повече от социални мрежи, онлайн игри и гледане на филм, то целият този процес е нещо небивало и непознат.

С какво могат да ни помогнат файловете разширения? Те са много важни за поддръжката на компютър и в частност на неговия софтуер. Понякога теглим файлове, които имат две разширения или пък се представят за един файл, а са с друго разширение.Това в 99% от случаите с някакви вируси. Важно е да знаем как се показват разширенията на файловете и кои са основните разширения.

Какво точно са файловите разширения? Те представляват код от няколко букви, който е разделен от името на файла с точка. Те индикират типа на файла, който използват. Главното им предназначение обаче е да казва на операционната система какъв е файла, а от там тя да знае с какъв софтуер да отвори файла.

По подразбиране тези разширения са скрити от Windows, за да не се бъркат на потребителите по време на преименуване на файлове. Ето как да накарате операционната система да ги показва:

Отворете Контролен Панел на компютъра си и търсете раздел “Appearance and Personalization” или Облик и Персонализиране. След това трябва да натиснете на секцията Folder Options, която на български е Опции за папките. Търсите раздел View/Изглед, а в прозореца отдолу търсите Разширени настройки/Advanced Settings. Там има опция Hide extensions…/Скрий разширенията…
Ако опцията е отбелязана, то разширенията няма да се показват, ако не е – ще се показват. Направете избора си и натиснете OK, за да потвърдите.

Основните типове разширения са:
Снимки – png, jpg, jpeg, gif
Музика – wma, mp3, ogg, wav
Текст – txt, doc, docx
Видео – avi, wmv, mp4, flv, 3gp

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.