Разликата между оригинални и съвместими тонер касети

12.01.2018 | Автор: | Публикувано в: Компютри, Технологии

В съзнанието на много потребители съществуват две тези “оригиналните касети са скъпи” и “съвместимите консумативи увреждат моя принтер”.

Очевидно има много повече от това, така че сме събрали огромен ресурс, за да ви предоставим толкова информация, колкото е необходимо, за да разберете каква е разликата.

Всичко, което трябва да знаете след 5 секунди.

Оригиналната касета се произвежда от същия производител, който е произвел принтера ви. Например оригинална касета за принтер HP се произвежда от HP.

Съвместимата касета е произведена от друга компания, например касета за принтер HP, но не от HP.

Съвместимите консумативи трябва да бъдат също толкова надеждни, колкото и оригиналните, и стига да пазарувате от надежден доставчик, те са най-добрият начин за пестене на пари при печат, без това да се отразява на качеството на печат или производителността на вашата машина.

Всъщност, качеството на съвместимите тонер касети трябва да е такова, че за потребителите да няма разлика дали използват оригинални или съвместими консумативи.

Типове и имена на касетите:

Производител на оригинално оборудване (OEM). Оригинална тонер касета (Genuine).

Оригиналната касета е съвсем нова касета, произведена от производителя на вашия принтер. Така, че оригинална касета за принтер HP се произвежда от HP.

Съвместима тонер касета (Compatible).

Това е чисто нова касета, направена от друг производител. Те нямат принадлежност към оригиналните производители на принтера, а касетите не са били използвани преди.

Презаредена  (Refilled).

Това са оригинални касети, които са били използвани веднъж, върнати, почистени и презаредени.

Възстановени (Remanifactured).

Това са оригинални касети, които са били използвани веднъж, върнати, почистени, всички работни части (OPC барабан, PCR, девелоперна ролка, нож и др.) са заменени с нови и след това са били отново напълнени.

Защо има такава голяма ценова разлика?

Оригиналните касети генерират печалба на производителите. Производителите трябва да възстановят разходите си за научноизследователска и развойна дейност, което води до високи цени за консумативи. От друга страна, производителите на съвместими продукти нямат такива разходи, така че могат да налагат много по-ниски цени при производството на касети.

Бъдете внимателни обаче. Не е трудно да намерите съвместими продукти на абсурдно ниски цени, така че убедете се в надеждността на доставчика, неговият опит, условията за доставка и гаранция.

 

Използването на съвместими консумативи ще окаже ли влияние върху гаранцията на принтера?

Има много малко начини, по които тонер касетата може да „счупи“ принтера. Много доставчици на съвместими тонер касети гарантират производителността на вашето устройство за отказ на касета.

Ако вашият принтер е закупен с гаранция 12 месеца

Производителят е задължен по закон да даде 1-годишна гаранция за електрически продукти. Те не могат да имат антиконкурентни условия. Доставчикът трябва да докаже, че касетите на трети страни са причинили неизправност с принтера. Те не могат просто да заявят, че “сте използвали съвместими касети “. Прочетете гаранцията си и обръщайте внимание на подробностите, вероятно под формата на “гаранцията не се прилага, ако щетите са причинени от неоригинални продукти”.

Те трябва да организират диагностика от сервизен инженер, за да определят вида и причината за повредата. Ако проблемът е в принтера, чудесно, те ще го отстранят. Ако това е касетата, тогава гаранцията на вашия доставчик ще го покрие.

Ако вашият принтер е в разширена гаранция след 12 месеца

Тези допълнителни гаранции се предоставят от производителите и те могат да определят свои собствени условия. Това означава, че те могат да анулират вашата гаранция за използване на касети от трети страни. В този случай прочетете внимателно условията за ползване на удължената гаранция.

И още нещо.

Можете бързо и лесно да направите сметка колко ще ви струва експлоатацията за определен период с оригинални и съвместими консумативи (например 3 години). При малките принтери цената на оригиналната тонер касета е съизмерима с тази на самия принтер. На базата на обичайното месечно натоварване изчислете каква ще бъде цената на експлоатация за целия период използвайки оригинални, и каква при използването на съвместими консумативи. Така лесно ще можете да направите правилния за вас избор.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.