Как да се защитим от вируси

27.04.2020 | Автор: | Публикувано в: Компютри, Технологии

Статия 5/ Как да се защитим от вируси

Защитата на компютрите от вируси и други заплахи в интернет в последно време се превърна в задължително условие. Особено що се касае бизнеса. Персоналните компютри съхраняват в себе си огромен обем от данни – както за ползващия го човек, така и за фирмата и всичко, свързано с нейната дейност.

За да гарантирате своята безопасност и светлото бъдеще на своя бизнес, препоръчително е да се обърнете към услугите на компютърни специалисти. На пазара има много утвърдени фирми, които се занимават с предоставянето на комплексни услуги. Една от тях е Комфикс ООД. Тя е специализирана за поддръжка на компютри.

Как да защитите компютрите в офиса?

На първо място може да постигнете това чрез редовно обновяване на Windows-а. Проникването на вируси в операционната система се случва заради наличието на уязвимости. Вирусите се разработват така, че да използват наличните „дупки“ в Windows-а. Поради това обновленията са ключови за защитата ви.

Разбира се, не всички обновления си струва да бъдат инсталирани. Може да се консултирате с компютърен специалист. Те обаче си остават важно условие в борбата с вредните програми.

Проблемът при опита да се справите сами с обновяването на системата е, че не ги познавате детайлно. Налага се да се доверите сляпо на Microsoft.

Начин да се справите с уязвимостта на компютрите в наши дни е като изключите всички услуги, които са включени по подразбиране в Windows. Ако не познавате толкова добре операционната система, препоръчваме да използвате услугите на специалист.

Чували ли сте за потребителя с ограничени права?

Това е една от най-важните препоръки, които ще ви дадем в този материал. Създайте втори потребител в системата, който е с ограничен достъп и в интернет влизайте само през него. Какъв е смисълът? Ако вашият компютър бъде поразен от вирус и изземе функциите на потребителя, то той няма да може пълноценно да осъществява вредната си дейност в системата. Например няма да може да инсталира програми и допълнително да вреди.

Обществените wi-fi мрежи са доста рискови. При работа в тях – на авто, ж.п. или аерогарата, в кафене или ресторант, в хотел, използвайте функцията за свързване „обществена мрежа“. В този случай не въвеждате ръчно пароли и потребителски имена в акаунтите.

Експерти от цял свят препоръчват да се използват браузъри Google Chrome или Mozilla FireFox. Тестове показват, че те са най-защитени. При тях отново трябва да следите да са актуални обновленията.

Изключително опасно е да съхранявате паролите си в браузъра. Не може да си представите колко лесно се четат всички пароли, когато има троянски кон в системата. Ако се доверите на компетенциите на Комфикс ООД, ние ще направим няколко корекции в настройките на браузъра, за да повишим сигурността ви.

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.