Запознаване с Видовете Хостинг

30.11.2011 | Автор: | Публикувано в: Други

В тази публикация ще се опитам да обясня и сравня различните видове хостинг, както техните недостатъци и предимства. В България както и по света има богат избор както на хостинг доставчици, така и на видове хостинг услуги, които те продават. Изберете необходимият ви вид хостинг услуга, за да оптимизирате най-добре вашето интернет присъствие.
Споделен Хостинг:
На конкретния сървър съжителстват стотици споделени хостинги, като ресурса на машината се поделя между тях. Хубавото на този хостинг план е че е най-евтиния от всичките възможни хостинг решения. Недостатъка е че трябва да споделяте хардуера на сървъра със стотици други услуги, хостнати на него. А при ситуация когато някой от другите сайтове започне да претоварва прекомерно машината, страдат останалите клиенти, които споделят конкретния сървър. По принцип администраторите премахват или преместват подобни гладни за ресурс сайтове, но за това е нужно време, през което вие ще търпите загуби в време за зареждане на страниците, трафик и др.
Но все пак споделеният хостинг е перфектно решение за малки блогове, фирмени или информативни с малка посещаемост. А хостинг компаниите предоставят разнообразие от видове планове за споделен хостинг, за да удовлетворят и най-капризният потребител.
VPS – Виртуален Сървър
Както при шаред хостинг, така и тук на една машина се намират няколко виртуални сървъра. Но разликата е в броя акаунти на сървър. Броят на VPS акаунтите в един сървър е няколко пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS хостинга имате точно определени и заделени параметри от сървъра само за ваше ползване. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, и така се предлага по-голяма сигурност и гарантиран сървърен ресурс. И тук се продават множество планове, в зависимост от вашите критерии за оперативна памет, дисково пространство, скорост на свързаност и други параметри. ВПС сървърите са подходящи за средно посещаеми сайтове, всякакви електронни услуги и онлайн магазини със средна натовареност.
Dedicated сървър
По друг начин казано това е да си наемете цял сървър само за вашите услуги. Скъпо начинание, но ако имате много посещаван сайт с стотици хиляди потребители dedicated сървъра е точно за вас. Когато сте си наели сървър разполагате с много опции. Можете да предпочетете с каква операционна система да работи сървъра. Можете да си обновявате програмите по всяко време, докато при споделения хостинг или виртуалните сървъри за ъпгрейда се грижат администраторите в хостинг фирмата, а те невинаги действат на момента. Вместо вземете под наем сървър, е възможно да си закупите такъв, като вие си избирате хардуерните компоненти на сървъра. След закупуването можете да го дадете в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук предимството ви е че можете да ъпгрейдвате не само софтуера , но и хардуера на вашата машина.
В последно време все по-търсен взе да става облачният хостинг. За него ще поговорим в друга тема, за да ви запознаем по-описателно най-новата тенденция в света на хостинга.
А вие преди да си закупите хостинг акаунт или да наемете сървър, помислете добре от какво имате нужда, за да си пресметнете правилно разходите за вашата онлайн дейност.

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.