Идеалното осветление за спалнята носи комфорт и функционалност

05.06.2014 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

Изборът на осветление за спалнята може да се окаже трудна задача. Това е така заради факта, че спалнята е помещение, което се използва както за почивка, така и за четене. След като това е проблем, който вече е изяснен, трябва да се отбележи, че заради тази особеност помещението трябва да се снабди с два вида осветление. На първо място, трябва да се постави основно осветление, а след това да се помисли за акценти в по-тъмните кътчета на стаята. Потребителите биха могли да избират сред много видове осветителни тела, които да подхождат на интериора. Освен това търговската мрежа и специализираните сайтове, като vikiwat.com, предоставят възможността за добро преценяване на бюджета.

 

Създаване на осветителен план

Преди да се пристъпи към закупуването на съответните осветителни тела, трябва да се направи предварителен план. Необходимо е да се помисли за дейностите, които ще бъдат ситуирани в спалното помещение, както и осветлението, което е необходимо за тях. На този етап потребителите трябва да вземат няколко много важни решения, които ще определят посоката, в която ще се поставя осветлението. Тук изборът стои между осветление, което се монтира на тавана или такова, което е на стените. Потребителите трябва да са ясно, че при осветлението, което се монтира на стената, има повече източници на светлина. В другия случай източникът на светлина е само един.

След това решение идва време да се разреши и въпросът с акцентното осветление. Акцентите трябва да се поставят така, че да показват най-красивите части от стаята. Тук моментът е наистина критичен, защото акцентното осветление не трябва да пречи на обитателите да спят. Затова интересно решение е то да се постави на пода, точно до някое красиво кресло и масичка за книги. Акцентното осветление може да допълва и картини или други произведения на изкуството. В случай, че спалнята има голямо огледало, то може да бъде допълнително осветено, за да бъде още по-функционално.

Потребителите, които имат големи гардероби, могат да помислят да поставят няколко малки осветителни тела на рамката на гардероба. Това ще даде мек отблясък по повърхността, но и ще улесни намирането на подходящия тоалет.

 

Окончателният избор на осветление

Това е задача, която е свързана с повече измерване. На този етап трябва да се измерят параметрите на помещението. Потребителите трябва да са наясно с големината на тавана, за да са в състояние да определят броя на осветителните тела, които са необходими за спалнята. Освен това те трябва да изберат и интензитета на крушките. Те могат да бъдат флуоресцентни, LED осветление или крушки с нажежаема жичка.

Потребителите трябва да обърнат внимание и на корпуса на тавана. Някои материали не позволяват монтирането на много тежки осветителни тела. Предварителното проучване на възможностите може да спести много време, пари и най-вече разочарования. Осветителните тела, които могат да се намерят в специализираните магазини, са много разнообразни. Те могат да отговорят на всеки вкус и са в тон със съвременните изисквания за безопасност.

 

След това идва моментът, в който трябва да се изберат и моделите на акцентното осветление. В случай, че спалнята е по-семпла, потребителите биха могли да изберат по-революционен дизайн за помощното осветление. Една нощна лампа, която има акценти с интересни орнаменти, може да даде нов живот на тъмен ъгъл и старо нощно шкафче.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.