Как реално работят търсачките?

12.12.2013 | Автор: | Публикувано в: SEO

Дните на специалистите по SEO оптимизация са изпълнени с карти на сайтове, структура на сървъри, 301 връзки, 404 грешки и много други дребни детайли. За успешната SEO оптимизация е много важно да се разбере начинът, по който работят търсачките. Недопустимо е специалистите по SEO оптимизация да извършват различни автоматизирани дейности, а да не разбират какъв е смисъла от работата им. Тук се описва процесът, по който работи най-влиятелната търсачка Google. Въпреки че термините може да се променят значително, Bing и Yahoo използват същия протокол.

Пълзене срещу индексиране
Какво искаме да кажем, когато твърдим, че Google е “индексирал” някой сайт? Това практически означава, че търсачката е започнала да показва сайта при заявка от ключови думи. Той вече е в базата данни на търсачката, но не е бил обходен. Това е и причината понякога да нямате достъп до определени страници от вашия сайт, когато ги търсите през Google.
Индексирането е нещо коренно различно, що се отнася до SEO оптимизацията. Казано съвсем просто, URL адресите на вашия сайт трябва да бъдат намерени, след това трябва да бъдат обходени и на последно място да бъдат индексирани.
Google научава за нови URL адреси, а след това ги добавя в своя график за обхождане. Приоритетите могат да се основават на много различни фактори. След като страницата е обходена, Google решава дали да сложи страницата в индексите си. Има и няколко други неща, на които трябва да обърнете внимание.
– Robots.txt само ще блокира дадена страница да бъде обходена.
– Командите Noindex на ниво страница, не са окончателни. Въпреки че Google може да обходи една страница и асоциира думите с индекса, не би трябвало да включи тази страница в резултатите от търсенето. Максимата, че всяко правило си има изключения, важи и в тази ситуация. Това е ситуация, която важи само за Google. Bing и Yahoo ще уважат вашите Noindex команди, и няма да ви включат в класирането.

Линкове
Следващото нещо, което е от основна важност за SEO оптимизацията, е изграждането на мрежа от връзки. Най-важното, което трябва да се запомни по отношение на SEO оптимизацията, е, че връзките не се обработват по време на обхождането на търсачката. С други думи, Google прави индексиране, но PageRank не се зачита като фактор по време на обхождането. Това са два отделни процеса.
PageRank е показател за качеството и количеството на връзките в една страница. Все пак това няма връзка с думите на сайта.
Много специалисти по SEO оптимизация смятат, че има два елемента в изграждането на PageRank – на ниво домейн и на ниво страница. Убеждението е, че PageRank на ниво домейн е този, който определя авторитета на страницата. Много хора вярват, че този фактор се използва при вземането на решение за това как да се класират сайтове. Все пак, въпреки че товa вероятно е фактор, който се използват от търсачката, Google никога не са го съобщавали официално.
PageRank се обработва отделно от обхождането и директивите “noindex” и “disallow”. За целите на SEO оптимизацията са достатъчни 301 линка за пренасочване. Единствените четири неща, които работят, за да спре потока на PageRank са:
– директива Nofollow върху връзката при източника
– директива Disallow в robots.txt на страницата, от където връзката произхожда. Това работи, защото командата robots.txt запазва възможността на търсачката да обходи съдържанието на тази страница, без да вижда връзката.
– Грешка 404 на страницата, от която произхожда линкът.
– Грешка 404 на страницата, на която отвежда линкът.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.