Село Лешница – История, Природа, Забележителности и приятен престой във вила „Зора“

Ако сте решили да прекарате своята почивка сред истинска, неподправена красота, на чист въздух, сред природа , богата на история местност, забележителности и наистина добро обслужване, значи с. Лешница е най-подходящото място за вас.  Тук можете да се насладите на истинска почивка. Това място буквално ще ви предразположи да изключите телефоните и лаптопите и да се насладите на истинско спокойствие, хармония, а също така и да почувствате, че имате една истинска връзка не само с природата, но и с България и нейната богата история.

Всъщност, село Лешница съществува още от времето на траките. Разбира се, цялата Ловечка област е осеяна с доказателства за тракийско присъствие по тези местности. Само около село Лешница са открити около 20 могили. Местността е сменяла името си много пъти. Преди освобождението на България, има данни, че селото носело името Аллаединлер (озн. човек, който се бори да раздигне вярата). По това време цялото село е било населено с турци. През 1877 година, по времето на Руско-Турската Освободителна война, всички турци избягали и в селото се заселили само българи. Интересен факт е, че само за две години, от 1902 г.  до 1904 г. те успели да съградят своя храм, който и до днес носи името „св. Иван Рилски“.

Една от интересните истории на селото е за ходжата и неговото проклятие. След освобождението, турците, които  избягали преди това, получили правото да се върнат, за да продат своите имоти. По онова време най-много имоти имал ходжата. Той също се върнал за да продаде къщите и земите си, но вместо пари го чакал револвера на местен жител на име Гайдарски. Той казал на ходжата, че вместо да му даде пари, ще пощади живота му. Така Гайдарски става най-богатият в селото, но не за дълго. По време на комунизма, всичките му имоти биват отнети. Къщата му, която останала на неговите наследници, била запалена през 90те години на миналия век. Смята се, че го е стигнало проклятието на ходжата, който се почувствал ограбен от него.

Противно на тази история, във миналото на къща за гости „Зора“ не бихте могли да откриете такива драми и прокоби. Напротив, тук ще откриете една искрена ведрина, спокойствие и уют, присъщи на една истинска българска къща. Със своите величествени гледки, истинско българско гостоприемство и приятен битов стил, тази вила ще остави трайни хубави спомени и ще се превърне в едно от най-любимите ви места. Всеки, който е посетил тази вила, иска да се върне отново тук и да изпита, това красиво чувство на задушевност, топлота и спокойствие.

Повече информация: http://vila-zora.com/

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.