Созопол

07.09.2017 | Автор: | Публикувано в: Морски туризъм

Градът Созопол е част от южното черномрие, като разположението му е на няколко полуострова в Буркския залив. Намира се на 35 км южно от град бургас. Созопол е Община в област Бургас и населението му наброява 4317 души, към 1 февруари 2011 г. Созопол е разделен две – стара и нова част, между които се намира Морска градина. Част от територията на залива Созопол са и двата острова – Свети Иван и по-малкият остров, разположен в непосредствена близост – Свети Петър.

Релефът на градасе характеризира с терасовидна структура, крайбрежието е силно разчленено, като се редуват средно големи и малки плажни ивици. Най-известните плажове, част от града са Харманите, Северния плаж и Централния плаж. Пясъчни дюни заемат почти едн трета от плажа Харманите.

Климатът в Созопол може да се опише като средиземноморски и влажен субтропичен, зимите са топли и влажни, но ветровити. Въздушните течения от Черно море и Средиземноморието са основните климатообразуващи фактори. Характерен за Созопол е въздух с висока влажност, обусловен от прилежащия голям морски басейн.

Несебър и Созопол са едни от най-древните градове в България, датиращи от античността. До 17 век Созопол е известен и като ключово търговско средище, рибарски и винен  конглломерат, заемащ също и основна роля в търгуването със зърно от Тракийския регион. От късната античност до наши дни, голям брой средновековни манастири превръща Созопол във важен църковен център, в който и до ден днешен туристите могат да видят руини и останки от древни времена.

Антеа е първото име дадено на града от гръцките колонизатори. В последствие, името се променя на Аполония, като възхвала и отдаване на чест за древногръцкия бог Аполон. Поради наличието на други градове със същото наименование, древните гърци, заселници допавят епитета Понтика (черноморски). Късната античност е времето, в което Аполония е вече наименована  Созополис (в превод Град на спасението).

Основна причина за привличането на голям брой туристи в Созопол е запазеното и до днес културно и историческо наследство, архитектура и колоритни плажни ивици, повечето хотелите в Созопол са разположени в близост до един от 3ите плажа на курорта.

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.