Защо е добре да караме велосипед?

19.10.2017 | Автор: | Публикувано в: Отдих и туризъм

Когато решите да се отдадете на здравословни занимания, колоезденето е най-доброто, което можете да направите за себе си. Редовното каране на велосипед се отразява благотворно на формата ви. С карането на велосипед ще подобрите съня си и ще се придвижвате от едно място на друго по екологичен начин.

Колоезденето е лесен начин на тренировка. Велосипеди можете да карате навсякъде. Хубаво е да има велоалея, която да ти гарантира някаква сигурност, но това не означава, че не можеш да караш навсякъде другаде. Не се налага да използваш зала, треньор и уреди, за да тренираш. С велосипеда можеш да отидеш навсякъде, където желаеш без да плащаш за гориво и докато стигнеш, тренировката ти е направена.

Карането на велосипед може да ти спести много главоболия в градски условия. Избягвате задръстванията, спестявате си много време и целия път ви се отразява чудесно на организма.

Карането на велосипед, според медиците, влияе добре на мозъка и дихателната и сърдечно-съдовата система. Направени тестове показват, че хората, редовно каращи велосипед, са увеличили интелигентността си с 15%. Колоезденето се отразява благотворно върху изграждането на нови мозъчни клетки в хипокампуса. Увеличава се притока на кислород и кръв към мозъка.

Тялото се тонизира благодарение на колоезденето, особено мускулите на краката, мускулите на гърба и коремните мускули.

Колкото и да не ви се вярва, колоезденето води до здрав и пълноценен сън през нощта. При направен медицински експеримент е установено, че са достатъчни 20-30 минути  каране на велосипед, за да се намали наполовина времето за заспиване при хората, които редовно се оплакват от безсъние и трудно заспиване.

Карането на велосипед тренира мускулите, дишате чист въздух, тялото е изложено на слънчева светлина за определено време. Така бързо се възстановява обмяната на веществата и се освобождава хормона на среса – кортизол. Често той е причината за лошия сън.

Всяко движение е полезно за тялото, но колоезденето има комплексно въздействие върху процесите в тялото и емоциите на човек.

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.