Рафтинг за начинаещи

21.07.2017 | Автор: | Публикувано в: Планински туризъм

Рафтингът може да бъде смущаваш за начинаещите, но всеки може да се научи да управлява вълните. Просто трябва да знаете какво да очаквате. Следвайте тези съвети и вашето първо рафтинг приключение ще премине гладко:

1. Облекло

Дори ако останете в лодката през цялото пътуване, без съмнение ще се намокрите. По принцип трябва да се обличате като за един ден на плажа, с бански и може би с тънка тениска, която да изсъхва бързо. Относно обувките, нека не са джапанки, защото лесно ще се губят, ако паднете във водата. Избягвайте памучни дрехи. За рафтинга по река Струма от SkyVision ще бъдете екипирани с всичко необходимо, така че за да участвате ще ви е нужно само да може да плувате.

2. Гребете!

Много рафтери смятат, че техният водач е достатъчно силен, за да ги преведе през бързеите сам, и че гребането е просто, за да ги накара да се почувстват, че правят нещо. Това е много далеч от истината. Ако вашият водач казва “Гребете!”, той има предвид точно това.

3. Плувайте!

Ако паднете от лодката и ви изглежда, че няма да може да се върнете обратно в нея, ще трябва да плувате здраво. Вашият инструктор ще ви казва в коя посока да плувате и има ли пречки и бързеи, които да трябва да избегнете.

4. Отпуснете се

Повечето хора се паникьосват първият път, когато паднат. Всъщност и втория, третия и четвъртия път. Да плуваш в бързеите не е чак толкова лошо, след като свикнеш с тях. Просто вдишайте, когато главата ви е нагоре и се отпуснете, когато е надолу, плувайте и оставете своята спасителна жилетка да си свърши работата.

Инструкторът също ще ви помага. Той ще продължи да ви наблюдава и ще ви казва насоките, от които се нуждаете докато се опитва да ви върне в лодката. В случай че нещата излязат от нормалното, водачът ще хвърли торба с въже, за да ви върне обратно.

5. Слушайте инструкторът

Дори само тази точка е достатъчна като съвет, който да запомните. Инструкторът ще ви каже как и кога да гребете, накъде да плувате, ако паднете, какво трябва да избегнете. Вслушвайте се в тях. Те имат повече опит, от вас. Виждали са и по-страшни ситуации от вашата. И освен да ви осигурят вълнуващо преживяване, имат за задача и да ви опазят.

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.