Как се отглежда азалия

Растенията се поливат и се оросяват умерено с хладка вода. Водата, с която се полива, не трябва да съдържа вар и хлор. Добре е да се полива с дъждовна и снежна вода.

Водата от водопровода се подобрява, като се остави да престои едно денонощие. През това време се отделя част от хлора, а варта се утаява на дъното на съда. Торовете също не трябва да съдържат хлор, който е отрова за азалията.

Най-благоприятната температура за развитието на азалията е 18 – 20° С. Растенията трябва да се поливат през ден и да се оросяват един път в денонощието, а през горещите дни два пъти. Помещението трябва да се проветрява добре, като се избягва течението. Ранните сортове започват да цъфтят през декември – януари, а късните през февруари – март. По време на цъфтежа растенията не трябва да се оросяват.

След цъфтежа започва формирането на нови леторасти. За да се образуват по – големи цветни пъпки и да се формира храст, прецъфтелите клонки се отрязват. Особено много леторасти дават 2 – 4 годишните растения. При възможност през лятото саксиите с азалия трябва да се изнасят в градината и да се закопават в почвата на полусенчесто място. Засушената почва с корените се потапя предварително във вода за 2 – 3 часа. Тук растенията се пензират, поливат се, подхранват се и ако е необходимо, се води борба с вредителите. Такива растения започват да се поливат нормално след 1-2 дни.

Няма нищо сложно в отглеждането на тези прекрасни цветя, а красотата която ще имате във вашия дом ще е неповторима !

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.