Ключът към успешното производство на плодове

27.04.2020 | Автор: | Публикувано в: Градинарство, Земеделие, Съвети

Здраво изглеждащо плодово дърво с обилен и кичест пролетен цвят не гарантира, добра реколта от плодове през лятото или есента. Успешното опрашване следва да се осъществи, за да се получат жизнеспособни завързи, което води до успешно развитие в зрели плодове.

Значение на опрашването

Опрашването може да се осъществи по няколко начина. Някои сортове овощни дървета са самоопрашващи се, други са частично самоопрашващи се, а трети следва да бъдат опрашени от друго дърво. То обикновено е от същия вид, но от различен сорт. Когато купувате овощни дървета, попитайте за изискванията, свързани с опрашването и характеристиките на дървото. Съветите от местни производители обикновено са най-добри, тъй като опрашването може да варира в рамките на видовете в различните климатични зони.

Ако купувате дървета, които се нуждаят от отделен опрашител, уверете се, че времето за цъфтене е същото. Например, сортовете от слънчогледови семки от началото на сезона формират цветовете си, преди да цъфнат в средата на сезона, така че се нуждаят от кръстосано опрашване.

За да помогнете за подобряването на шансовете за успешно опрашване засадете два или повече сорта от едно и също дърво. Това е най-надеждният начин за осигуряване на успешни култури. Дори самоопрашващите се плодни дървета ще дадат повече плодове при кръстосано опрашване.

Привлечете пчелите

Пчелите са активни опрашители и ценно предимство във всяка градина. Засадете цветя както от ранно, така и от късно цъфтящи сортове, за да се осигури цъфтенето на цветята през целия сезон. Пчелите могат да бъдат привлечени и задържани като постоянни обитатели, като им направите малки къщички под формата на пчелни кошери близо до овощните ви дървета.

Избягвайте инсектициди

Токсичните спрейове убиват освен вредителите и полезните насекоми, така че е добре да се избягват, особено в сезона на опрашване.  Овощните дървета се предлагат с три от четирите съвместими кръстосани опрашващи сортове, присадени на едно дърво. Това ефективно преобразува кръстосания опрашител в самоопрашващ се.

Източник: http://razsadnika.com/

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.