Засаждайте растенията според особеностите на климата

07.09.2017 | Автор: | Публикувано в: Градинарство

За да имате една наистина красива и пищна градина, която действително да носи радост за окото, едно от най-важните неща е да се съобразите с особеностите на климата. Може и много да ви се иска да засадите екзотични растения от далечни и непознати места, но имайте предвид, че при растенията чувствителността може да бъде много по-голяма, отколкото предполагате.

За да виреят добре, те имат нужда от точно определени нива на влажност на почвата, от определен тип почвена покривка, от конкретно количество слънчева светлина, продължителност на деня и най-важното – от определена температура. Съвсем естествено, колкото по-отдалеч е растението, което искате да засадите, толкова по-голяма е вероятността то да не пасне на мястото, на което желаете да го засадите.

Ако купувате семена за даден вид цветя, храсти, плодове или зеленчуци, решението можете да вземете сравнително лесно, защото независимо дали пазарувате онлайн или офлайн, ще намерите предостатъчно информация за това какви са нуждите на растението. Обикновено можете да попитате и продавач консултантите, които са обучени да дават най-важната и основна информация.

Най-важният фактор – зимните температури

Сред основните моменти е да се обърне голямо внимание на температурата на въздуха през зимните месеци, защото именно тя е основният фактор, който прави виреенето на някои растения доста трудно. Проблемът може да бъде, че зимата е много студена, но в по-редки случаи може да е проблем и това, че е по-топла, тъй като това може да удължи вегетационния период на няки растения, а от там и да ги изтощи.

Тази информация е от най-голямо значение когато садите по-дълголетни растения, тъй като по този начин те са принудени да се справят с климатичните особености. Такива са многогодишните цвета, храстите и най-вече разбира се дърветата, които имат най-голяма продължителност на живота.

Дори и ако засаждате растения, които харесват умерен климат а да живеете в България, която също има умерен климат, можете да срещнете някои затруднения, тъй като не всеки умерен климат е еднакъв. Така например, едно растение, което вирее в Англия или Холандия може да срещне трудности при адаптирането си в България, защото тук зимните температури могат да са много по-ниски.

Вегетационния период

Специалистите поставят на второ място след зимните температури вегетационния период на растенията. Това е с прости думи периодът през годината, в който температурите са денонощно над 0 градуса по Целзий. Този фактор е от голямо значение, както за еднгодишните растения, така и за многогодишните, макар че за последните е с по-голяма важност.

Ако трябва да дадем един пример, за такъв в нашите условия идеално може да послужи пъпешът. Макар че той расте на много места, съществуват много различни видове и именно по тази причина растенията могат да изглеждат и да ухаят много различно, а също така да имат и различен вкус.

Ако се съобразите с тези два основни фактора и ако засадите растения, за които сте сигурни, че могат да издържат на зимните студове и на продължителността на зимния сезон, тогава сте само на крачка от това да имате една невероятна градина. Ако все пак ви е трудно да се съобразите с толкова много неща, то можете да потърсите и специалисти по озеленяване като експертите на https://prettygarden.bg/, които с удоволствие ще ви помогнат да аранжирате с подходящи ‘зелени приятели’ дома, офиса или градината си.

Автор:

Този автор има 4 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.