Косачки за трева – избор

04.12.2014 | Автор: | Публикувано в: Градинарство

Преди закупуване на косачка за косене на трева има някои съществени неща, които да знаете предварително и да ги имате в предвид, за да направите правилен избор: размерите и релефа на градината и предпочитания метод на косене. Тук важи правилото колкото по-голяма е градината, която ще косите, толкова по голяма косяща ширина на косачката Ви е необходима.

Има два основни метода на косене – със събиране на растителните остатъци от окосената трева и без събиране (с изхвърляне) и мулчиране, което по рода си е косене без събиране, с тази разлика, че тя се раздробява много фино, преди да се върне обратно върху окосените растения.

При косенето със събиране отпада необходимостта след това да се събира окосената трева с гребло, което дава възможност за “по-чисто” косене. При събирането на тревата се избягват нежелани реакции като алергии, разпръскване на семената, както и загниването на свежата трева заради натрупани растителни остатъци върху нея. Косачки за трева косящи по този начин притежават кош за събиране на окосената трева. Те също могат да се използват за косене без събиране, като кошът за събиране се демонтира и окосената трева по този начин остава на земята.

При метода на косене без събиране на тревата, косачките обикновено нямат кош, а страничен отвор, от който се изхвърля окосената трева. Като предимство при тези косачки е, че не е нужно събирането и в последствие изхвърлянето на тревата.

Мулчирането е метод на косене, при който тревата като се окосява се раздробява фино и не се събира, а се връща обратно върху свежата трева, като по този начинсе извършва зелено торене, защото полезните вещества от растителните остатъци се връщат обратно в почвата. При мулчирането важно условие е тревата да се коси възможно най-редовно, за да не се събира големо количество растителна маса върху окосената трева, което предизвиква загниването и.

Извън основната си функция косачките за трева е възможно да се използват и за събиране на падналите листа в есенния период.

Когато се налага косенето на пресечени местности и площи с голям наклон, тогава Ви е нужна друг тип косачка за трева – моторна коса. Моторните коси са идеални за работа в труднодостъпни пресечени райони и такива с големи наклони.

Съвети при закупуване на косачка за трева:

Определете каква ширина на косилният апарат Ви е нужна, според размера на площта, която ще се коси – по-голяма площ, по-голяма косяща ширина на косачката.

  1. Ако площта е голяма или средно голяма по-добре е да се закупи самоходна косачка за трева с бензинов двигател. За по-големи площи косачката трябва да е производителна, а именно такива са косачките с бензинови двигатели.
  2. Ако площта за косене има наклон, изберете косачка със самоход. Самоходът е полезен за да не бутате косачката по наклон нагоре, а по наклон надолу не се налага да я дърпате.
  3. Ако площта за косене е малка, може да закупите електрическа косачка без самоход.
  4. Ако площта за косене е съвсем малка, може да изберете ръчна механична косачка, която е екологична, не изхвърля вредни емисии и е безшумна.
  5. Ако терена за косене е силно пресечен или с много препятствия, много вероятно е да Ви трябва и/или моторна коса.
  6. Ако сте неуверени какво Ви е нужно, може да изберете косачка за трева, работеща с различните методи на косене: събиране, изхвърляне и мулчиране.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.