Бодливата колекция – всичко за кактусите

Интересни и причудливи, кактусите са едни от най-разпространените растения в саксия във всеки дом или офис. В тази статия можете да прочетете любопитни факти за бодливковците и да се запознаете накратко с техните особености.
Кактусите – странно съчетание между бодливи стъбла и невероятно красиви цветове. Природата се е погрижила да осигури баланс в живота на тези растения, чиито естествени ареали на разпространение са пустинните и полупустинни области с оскъдни валежи. Приспособени към условията на сушата, благодарение на резервни водоносни тъкани в надземните им части, кактусите са най-издържливите на висока температура организми. Листата на кактусите са бодлите, които са редуцирани в такива в процеса на еволюцията. Семейството на кактусите наброява около 2500 – 3000 вида – от високото20 м. „сухуаро” до малкото бодливо таралежче. В родината им ги използват – за храна, за тонизиращи питиета, лекарства, от някои произвеждат каучук, а у нас са известни като саксиини цветя за декорация. Кактусите изискват добре дренирани саксии и  смес от градинска почва, едър пясък, листовка и късове дървени въглища. Младите растения до 3 годишна възраст се пресаждат всяка година , като след три годишна възраст- през година. Пресаждат се през пролетта , докато зимата , когато са в покой, се поливат по-рядко.Кактусите се размножават лесно по вегетативен път.Необходимо е да се вземат резници от страничните разклонения, като отрезите трябва да бъдат гладки. При пресаждането зелените части на растението не бива да се засипват с почва, за да не се получи загниване.По същата причина поливането трябва да става при ръба на саксията, а не при стъблото. Кактусите отделят влагата бавно, затова при намаляване на околната температура, трябва да се поливат по – малко.

Представителите на многобройното семейство на кактусите крият още изненади, но за да се оцени истинската им красота, трябва да се познават добре.

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.