Създаване на зеленчукова градина-торове при засаждането, правилна обработка на почвата и грижи

27.10.2011 | Автор: | Публикувано в: Градинарство, Земеделие, Практически съвети

Зеленчуковата градина може да ви снабдява постоянно със свежа и богата на витамини храна на ниски цени. Да си създадете градина в задният двор не е никак трудно, ако се спазват няколко съвета. Първо трябва да започнете от малко пространство, например правоъгълник със страни 3 на 4 метра. По този начин ще можете да отгледате зеленчуци без много труд, а в същото време ще научите много.

Изборът на място трябва да бъде съобразено със слънцето, което трябва да го огрява почти през целият ден. Почвата трябва да бъде за предпочитане глинесто – песъчлива. Този вид почва е достатъчно добре дренирана и запазва корените на растенията здрави. В началото можете да започнете със зеленчуци, които са лесни за отглеждане като лук, грах или цвекло.

Подготовка на почвата

Засаждането на зеленчуците започва в началото на топлият сезон, малко след края на зимата. Земята трябва да се прекопае, плевелите се отстраняват на ръка (избягвайте използването на химикали).

Засаждане

Посоката на засаждане е важен фактор. За да бъде добре снабдена със слънчева светлина, градината трябва да бъде разположена на север-юг. Много важно още от засаждането на зеленчуците да се използват торове, защото без тях развитието ще бъде вяло и добивите почти сигурно няма да са задоволителни. С новите торове добивите са осем пъти по-високи от добивите без използването им. Освен това торовете предизвикват у растенията производство на защитни протеини, които ги предпазват от атака на насекоми, гъбички и вируси. Така зеленчуците ви остават здрави и лесни за съхранение в последствие.

Грижи за градината

Напояването е основната и най-важна дейност, като то осигурява оптимална влажност за здравословен растеж. Внимавайте, почвата не трябва да бъде мокра постоянно, защото това води до унищожаване на корените. Поливайте само когато видите, че горният слой на почвата е изсъхнал.

Автор:

Този автор има 79 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.