Обичай и традиции през Страстната седмица. Как празнуват по света Великден.

09.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Култура и общество, Празници, Религия

„Страстната седмица”  наречена още –„ Седмица на страданията” започва с влизането на Исус Христос в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Тя е последната от строгият Великденски пост. Всеки ден от нея се нарича – „Велик” и през всеки от тези дни в определени часове се извършват специални служби от Църквата.

Смята, се че по време на страстната седмица, когато свещите ни не угасват, душите на нашите близки се ориентират по пламъка за да слезнат при нас за 40 дни, защото това е време, когато вратата между нашия и техния свят е отворена. В народната представа, всичко възкръсва за нов живот.

Първите три дни от седмицата са отредени за разтребване в къщи, като това се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве.

Велики ПОНЕДЕЛНИК – на този ден Христос влезнал в храма на Йерусалим и разгонил Търговците от него. В църквата в този ден се разказва за добрия патриарх Йосиф, който бил продаден от братята си е Египет. Това е ден, в който можем да се замислим за лицемерието и користолюбието. По традиция в първия ден от седмицата в българския дом започва голямо Великденско почистване – на дома, на градинките, за да се посрещне предстоящия празник подобаващо.

Велики ВТОРНИК – На Велики Вторник Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици. В църквата литургията е за 10-те девици – 5 мъдри и 5 неразумни. Едните били милостиви към по-слабите духом хора, а другите високомерно се надсмивали, забравяйки съчувствието и прошката, презирайки тези, които не могат да бъдат като тях, а по този начин пренебрегвайки многото малки други неща. На този ден е добре да се замислим за добродетелите. Защото мъдър е този човек, който осъзнава, че е добър не ако има само една добродетел, а много такива.

Велика СРЯДА –  На Велика Сряда литургията разказва за блудница, която счупила алабастен съд със миро, с което поляла Христос.На Велика Сряда Юда уговаря да предаде Исус за 30 сребърника. Провежда се тайната вечеря на Божият син със Апостолите. И Юда предава Христос.Това е ден в, който можем да се замислим за хората около нас, които искат да изкупят грешките си пред нас, но ние не им даваме възможност и за други н

Коментарите са изключени за Обичай и традиции през Страстната седмица. Как празнуват по света Великден. Етикети:

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Коментарите не са позволени.