Съвети за успешно учене на нови чужди думи

27.04.2020 | Автор: | Публикувано в: Образование

Много често в моята работа съм срещала хора, които твърдят, че знаят немски език, но когато ги попитам, дори и най-простичък въпрос на немски, не могат да ми отговорят. Обяснението, което получавам, е че те обаче видите ли, можели да четат на немски.

Дори и бързо да усвоите правилата за произношение на даден език, и да четете сравнително гладко, или да разбирате добре граматическите му структури, постройка на изречението и синтаксис, то Вие пак няма да можете да говорите дадения чужд език, ако нямате един основен запас от думи, който според най-общоприетото мнение се натрупва, учейки думите наизуст.

Затова и речниковият запас, и то активният ни такъв, е в основата на изучаването на всеки нов чужд език.

Всички знаем, колко трудно е, особено с напредването на възрастта, да учим просто отделни чужди думи, а и колко време ни коства наистина да ги запомним.

Преди  да започнем със съветите и триковете за учене на думи, нека погледнем най-напред, какво всъщност се случва в нашия мозък, когато учим (независимо какво). Ученето е постижение на паметта, при което се обработва информация, свързва се със стара такава или помежду си и се записва в паметта ни. Проблемът е, че тази обработена информация не винаги се съхранява за по-дълго време или че нямаме достъп отново до нея, или ние просто казваме, че сме го забравили.

За да предотвратите честото или бързо забравяне на наученото ще Ви подскажем някои трикове и стратегии за учене на думи, които да Ви бъдат полезни в усилията да учите чужд език. Възползвайте се от знанията ни, натрупани в практиката на преподаватели на чужди езици, както и извлечени от най-доказалите се теории за учене в психологията.

При това са важни следните неща:

  1. Да преосмислите досегашните си методи на учене и да изпробвате на практика това, което Ви предлагаме, защото и най-добрата теория, ако не се приложи на практика, няма да Ви е особено от полза.
  2. Не забравяйте, че всеки учи по различен начин. Няма патентована рецепта, която да е на 100% валидна за всички. Трябва малко да експериментирате със себе си, за да намерите Вашия правилен път към успеха.
  3. Само този, който учи, прилагайки различни методи, учи успешно. Ученето представлява процес на свързване на новото с вече познатото. Който при това използва все един и същ път, с времето вече мозъкът му скучае и връзките не стават стабилни и трайни, а само повърхностни и моментни.

Който иска да запомни думите за по-дълго време, трябва да излага своя мозък пред интересни и заинтригуващи препятствия.

  1. Само този, който учи структурирано, запазва информацията в дългосрочен план. Именно при ученето на думи, не трябва да се впускате в избора им безразборно. Речниковият запас и на майчиния език се съхранява в паметта ни в структури и взаимовръзки. Така е и когато изучаваме чужд език. Тогава също в паметта ни се образуват специфични структури от думи, един вид „чекмеджета”, в които се събира определен вид информация.

Вие ще подпомогнете много процеса на обработка на информацията в мозъка, ако още при ученето му предоставяте структурирана информация.

Затова и ние от Eзиков център Deutsch korrekt в нашите езикови курсове представяме новите думи на курсистите ни винаги във връзка със стари, вече познати думи, в конкретен контекст, заедно със сродни думи от едно езиково семейство.

Ако желаете трайно да запаметите новите думи, следвайте следните правила:

  1. Не се опитвайте да запомните твърде много думи на веднъж, освен ако не се занимавате целодневно само с чуждия език. Установено е, че наведнъж могат да бъдат запаметени средно до 6-10 думи.
  2. Учете думите винаги в даден контекст, или се опитвайте да запомните цели малки или по-големи фрази. Дори и да сте запомнили значението на дадена дума, ако не я употребявате правилно, в точния контекст, с нюансите на нейното значение, това няма да Ви е от полза за проговарянето на езика, а по-скоро би Ви демотивирало, да продължите с ученето на думи, че дори и на чуждия език. Всички знаем, че повечето думи имат различни значения, в зависимост от употребата им. Затова  е изключително важно да учим чуждите думи в контекст.
  3. Бъдете последователни. Би било чудесно, да запомним за ден, някоя дума и тя моментално, автоматично да се запамети в мозъка ни. За съжаление (всъщност за щастие, защото по този начин, чрез тази своя избирателна функция, мозъкът ни се предпазва от претоварване. Представете си само, какво щяхме да правим, ако помнехме завинаги всичко просто чуто някога си!) паметта не функционира така. Дори и за деня да сме запомнили думата, след 3, 5 или повече дни, ако не сме я срещали и повтаряли отново, думата ще бъде забравена и ние няма да имаме достъп до нея. За да имаме трайни знания съответните думи трябва да преминат от краткосрочната в дългосрочната ни памет. Тогава вече можем да сме сигурни, че при желание отново ще си ги възстановим в паметта. Според една теория за дългосрочната памет, записването на информация в нея, става по следната схема:

Всеки ден повтаряте дадена дума, докато не си я спомните от раз. След това тази дума трябва да я проверите и следващия ден. Ако все още я помните, си я споменете след 2 дни, после след 4 и на края след 9. Ако минете цялата процедура ще можете да сте сигурни, че думата е вече в дългосрочната Ви памет и няма начин да я забравите. Ако някъде по пътя обаче забравите думата, трябва да започнете процедурата от начало.

  1. За да не Ви доскучава (защото кой ли обича сухото зубрене на думи), разнообразявайте упражненията и начините по които учите думите. Веднъж ги изпитвайте само устно, друг път само писмено, менете посоките на проверката- от български на чуждия език и обратно. Правете си рисунки или скици по научените думи, рисувайте си мисловни карти с тях. Използвайте и най-причудливите начини или асоциации за запомняне на думата. Важното е да не Ви омръзва, защото ученето на чужд език не е бягане на къси разстояние, а участие в голям маратон, за който трябва да сте добре подготвени, да имате достатъчно мотивация и издръжливост.

Ако желаете да получите и други съвети и трикове за изучаване на чужд език, можете да следите нашите статии или да се запишете в блога ни.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.