Защо техническото образование е важно?

12.01.2018 | Автор: | Публикувано в: Web проекти, Образование

В днешния непрекъснато глобализиращ се свят човек има нужда постоянно да развива и усъвършенства самият себе, да се учи и усвоява нови неща и модели,  да придобива нови квалификации. Една добра възможоност за това е техническото образование.

Да, за разлика от доста други, за да се получи такова образование е нужно много четене и това е една от причините, поради която много хора се отказват. Друга е това, че е разпространено мисленето, че да завършиш нещо подобно е крайно непрестижно. В противовес на това има множество доказателства за ползата от техническото образование в наши дни.

Едно от основните е, че много деца започват в най – ранна детска възраст да се обучават да боравят правилно с техниката. Съществуват групи за обучение, в които деца от първи клас се учат да строят роботи. Фактът, че малчуганите от толкова ранна възраст започват да проявяват интерес показва, че това е нещо, което тепърва ще се развива в бъдеще и ще носи големи позитиви на тези, които успеят да усвоят необходимите умения.

Всъщност, уменията, които хората придобиват с техническото образование са много. То е многокопонентно и развива мисленето на хората до едно високо ниво. Ако решите да се образовате в това направление ще се убедите колко много науки всъщност са включени и колко добре те ще развият мисленето ви. Чрез множество изследвания е доказано, че хората, които учат приложни науки (които, естествено влизат в понятието „техническо образование“) са много по – адаптивни, по – лесно социализиращи се, както и по – организирани в заобикалящия ни и ставащ все по – хаотичен свят. Основният позитив, който ще донесете на себе си избирайки пътя на техниките е рационалното мислене, което е високо ценено от бъдещите работодатели,  а и не само. То ще ви помогне много и в ежедневния ви живот. В един момент всичко научено в часовете по физика ще можете да го използвате в своята практика. Ей така, неусетно. Ще видите как много по – бързо и лесно ще можете да се справите с проблем, който се е появил пред вас, на който доскоро не сте успели да откриете решението. Ще си спестите и много време, защото има неща, които изглеждат времеемки, но с нужните технически познания отнемат изключително малко време.

Друга, чисто практическа полза от техническото образование е големият глад на пазара за хора, които имат такова. Изследвания сочат, че това не е особено предпочитана дисциплина и много хора се отказват от изучаването й въпреки множеството специализирани университети и гимназии в България. Повечето се насочват към различните IT специалности, без да осъзнават, че софтуер без хардуер няма как да просъществува. Нужни са хора, които да отговарят за чисто техничните процеси, но за жалост такива засега липсват или са много малко, а подобна професия се характеризира с високи заплащания. Няма значение дали работите за себе си или за някого друг, колкото по – добре разбирате технологията, с която си служите, толкова по – голяма полза ще извлечете от нея, а хората, които ценят това, което прави фирмата им нямат проблем да отворят портфейлите си и да заплатят на тези, които имат необходимите технически умения. От друга страна ще можете и да пестите пари. Представете си колко по – лесно ще е да разрешите някакъв проблем сами, отколкото да трябва да плащате някой друг да свърши това. Друг начин за пестене на пари е ако се възползвате от евтините високотехнологични решения. Със съвсем малко умения бихте могли да свържете електроуредите и осветлението у дома към телефона си и да контролирате всичко, дори когато сте доста далеч – още едно доказателство за ползата на техническото образование в нашето ежедневие.

Чисто психологически също ще си помогнете много ако изберете техническото образование, защото то намалява стреса. Всички се ядосваме, когато нещо се счупи, но ако сте подготвени с необходимите знания ще можете доста бързо да разберете каква точно е причината за повредата и да я поправите без да губите излишни нерви, всъщност вие ще сте в състояние дори да предотвратявате подобни проблеми още преди тяхното появяване като модернизирате и поддържате на едно добро ниво технологиите, които ви заобикалят. Прост пример в това твърдение е свързан с хората, които обичат да играят компютърни игри. Едно просто нещо като подържане на видео драйверите актуални може да ви спести доста проблеми в бъдеще.

Едно друго ценно умение, което се придобива с техническото образование е това, че ще сте много по –запознати с характеристиките на стоките, които се предлагат в момента на пазара и ще можете да изберете най – доброто, а защо не и на най – добрата възможна цена. Запален фен на технологиите разказва как само с 900 долара е успял да сглоби сам компютър, със същите характеристики като този, който струва 2000 долара.

Не на последно място, техническите умения ще ви позволят да сте по – адаптивни към заобикалящата ви среда. Хората, които се занимават с подобни неща винаги са отворени към новото и го посрещат без страх, защото имат увереност и знаят как да работят правилно с него.

Независимо за хубаво или за лошо, добрите технически познания днес са изключително важни.  Вече е недостатъчно да можеш да управляваш собствения си имейл (дори 10 – 11 – годишните деца днес имат имейли). Колкото компютрите ни изглеждат все по- лесни за използване, то толкова по – сложно е тяхното устройство. Това отказва много хора от поемането по пътя на техническото образование, което отново е в полза на тези, които са си го избрали. Конкуренцията намалява и в близките години шансовете за намиране на работа, и то не каква да е, а високоплатена и с добри условия такава нарастват. Всички зависи от самите вас, но неслучайно много анализатори изказват мнение, че техническото образование има голямо бъдеще.

П.С. Отличен пример за техническо образование са курсовете по роботика и програмиране за деца- РОБОТИКА БГ, къде децата получават както техническо образование, така и развиват своята фина моторика и много други важни за бъдещето им умения.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.