6 интересни неща, които не знаете за ресторантите

01.11.2014 | Автор: | Публикувано в: Култура и общество

Колко често ходите на заведение с приятели или роднини? А знаете ли, че думата “ресторант” се появява на бял свят в не толкова далечната 1821г във Франция. Нейното първородно значение е “храна, която възстановява” и идва от френската дума restorer.

Съществуват изключително голям брой интересни и вълнуващи истории около различните видове ресторанти по света. Като голям почитател на храненето по заведения, то искам да ви разкрия някои вълнуващи факти около темата. Няма да сбъркам ако ви призная, че винаги когато търся нови ресторанти в София, моят роден град, то винаги изпитвам вълнение и припряност от това, което ме очаква там.

  1. Въпреки не толкова етимология на думата, то ресторантите се зараждат още в древен Китай и Рим. Като първородно място се считат така наречените “Inn”-ове, или крайпътни кръчми. Именно в тези оазиси за стомаха пътници и странници са отсядали, за да похапнат, починат и изпият някоя и друга бира на по приказка.
  2. По време на Френската Революция се появяват и първите изискани ресторанти. Там особено величаещи персони са можели да отидат и покажат своята класа. Естествено, тези заведения са били достъпни само за богатите, тъй като времената са били изключително тежки.
  3. Най-големият ресторант в Света се намира в Либия. Името му е “Бавабет Димашк”. Странно, но и винаги събуждащо интерес име. Мястото е още така известно с това, че побира над 6,000 посетители.
  4. За най-стар ресторант на новото време се счита заведението носещо името “Обединената къща на скаридите”. За първи път в него започва да се сервира храна и напитки през 1826г. Намира се в САЩ.
  5. Най-старият ресторант като цяло пък се намира в Испания. Заведението започва да посреща своите клиенти още през далечната 1725г. Името му е Собрино-де-Ботин и се намира в Мадрид.
  6. Знаете ли, че Американците харчат средно по $2,505 всяка година, за да ядат по ресторанти. По време на Свети Валентин пък, или още познат като денят на влюбените, ресторантите в САЩ генерират печалби от порядъка на $8 милиарда. Главозамайваща цифра.

Е, надявам се тези 6 факта да са ви били интересни. Също така се радвам ако и вие започнете да изпитвате същото като мен вълнение следващите пъти когато ходите на заведение. Независимо дали то е в България или чужбина, дали е малко или голямо. Важното е да разберете, че тези места са специални, а специални ги правим ние, хората, които ги посещаваме за да похапнем, пийнем и повеселим. Бон апети!

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.