Созопол и какво може да ни предложи античния град

17.11.2011 | Автор: | Публикувано в: Морски туризъм

Намиращ се на 35 км в източна посока от град Бургас се намира историческия и колоритен Созопол. Древният Созопол набира известност с името „ Чудото на България“ Населението на града е 5000 души. Созопол е разположен на полуостров и трябва да бъде споменато, че тънка ивица земя го свързва със сушата.
Старият град се отличава със своята впечатляваща историческа архитектура и поддържаните къщи от миналото. За стария град е присъщо широката и оживена пясъчна ивица и културните събития и историческите забележителности. Сред най – популярните исторически културни събития може да бъде определен фестивала Аполония, които се провежда за 10 дни в началото на Септември. На фестивала могат да се видят изложби, литературни вечери, концерти и др. В Старинния Созопол сравнително лесно може да намерите търсения от вас специфичен хотел в созопол, а също така има много къмпинги, които са нещо много отличително за Созопол. Също така в стария града има 180 запазени и автентични къщи. Някои от по – знаменитите са „Къщата на Тодор Загоров“, „Къщата на Кортиди“, „Къщата на Мариета Стефанова“.
На разстояние което е доста по – малко километър се намира остров Свети Иван. Там се намира сонарния фар и останките от манастира Свети Иван Предтеча.
Фарът на остров Свети Иван бива проектиран от френски инженери през 1884 и заедно с този намиращ се на нос Емине са пътеводните светлини към бургаския залив. Типична характеристика на острова са многото птици – над 70 на брой, като има такива които са доста редки, а има и такива, които са защитени. Този осторв се отличава с с това че е под закрила на държаватаи е едновременно и природен и археологичен резерват. Разположено южно от Созопол може да открием и природния резерват на река Ропотамо.
В Созопол в новата му част на посетителите се предлагат голям брой места където е подходящо за настаняване – различни хотели в Созопол –стартирайки със скромни се достигне до луксозни и на опашката, но не по важност остават бунгалата и къщи за гости.

Автор:

Този автор има 57 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.