Приморско

02.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Морски туризъм

Град Приморско е разположен на малък полуостров в южното черноморие на страната. Тук се съчетава красива природа с живописни пейзажи, както и наситени крайбрежни гори с необятни пясъчни плажове и гъста растителност. Около половината от плажната ивица на селището са красиви дюни. Вижте делфини, тюлен и други интересни морски видове. Тук се намира природният резерват Ропотамо , който е известен с различните си скални феномени. Едва на 6 км се намира забележителния Маслен нос.

Стотици са туристите, които посещават Приморско през летните месеци. Градът е добра дестинация поради благоприятния климат, живописната си природа, исторически и културни паметници в района. Също така е известен с гостоприемното местно население и разбира се с различните атракциони, които се предлагат на туристите. В този смисъл курортът е благоприятен за спокойна семейна почивка, но също така и за интезивна почивка с много забавления, когато гостите са настанени в хотели в Приморско.

Една от интересните части от историята и културата на града е свързана с древни траки, които са живели по тези места. Тук са открити 4 светилища, дванайсет долмени и десет могилни некропола. Най-забележително място от паметниците е светилището “Беглик таш”, което е олицетворение на култа към слънцето. На територията на курорта има и известни запазени природни резервати – “Водни лилии” и “Ропотамо”,  както и защитени територии като блата и пясъчните дюни Перла.

Преди десетина година е открито светилище, което според археолози се определя като едно от древните, открити досега тракийски светилище в Югоизточна Тракия и Черноморския регион. Намерените керамични съдове доказват, че още през трети века пр.Хр. в района са се осъществявали връзки с народите на остров Крит,  Египет и други. Това светилище се свързва с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото начало. Големите скални късове са частично обработени от човека и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в неповторими форми.

Относно настаняването и хотели – не се притеснявайте – има много добри хотели в Приморско, които ще намерите за лятната си ваканция.

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.