Соларни колектори за топла вода – нека Слънцето бъде с Вас!

24.02.2011 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

В условията на икономическа криза за всяко едно домакинство е изключително важно минимизирането на разходите за битови нужди. Как може да стане това? Използването на соларни колектори за топла вода могат да бъдат Вашият отговор.

Какво представляват слънчевите колектори за топла вода?

Колекторната система за затопляне на вода за битови нужди, представлява енергийно решение, използващо слънчевата радиация като ресурс. С други думи слънчевите колектори използват слънчевите лъчи, за затоплянето на вода. Тази технология е позната на човечеството от древността, но първите комерсиални соларни системи се появяват на пазара в началото на 19-ти век. Основното предимство на слънчевата енергия е че тя е неизчерпаема и напълно възобновима. Това решава глобалният проблем с ограничеността на изкопаемите горива, като предоставя алтернативен енергиен ресурс на човечеството.

Защо слънчевите колектори са подходящо решение осигуряване на битова топва вода?

  • Защото са икономични

Установено е че човек използва около 40 литра топла вода средно на ден. Веднъж направена, инвестицията в слънчев колектор премахва, или поне намалява до минимум разходите ни за електроенергия, необходима за ежедневното затопляне на това количество вода.

  • Защото гарантират дълготрайна експлоатация

Средният живот на една колекторна система е минимум 20 години, като не е изключено и значително да ги надхвърли. Според направените от специалисти в областта изчисления, инвестицията в слънчеви колектори за топла вода се възвръща напълно до максимум 4 години. Тоест след четвъртата година от експлоатацията на системата, може да се каже, че Вие печелите от използването и ежедневно.

  • Защото са екологични

Всички видове слънчеви колектори са абсолютно безвредни – няма изгорели газове, отпадъчни материали и т.н. Освен това слънчевата енергия е напълно възобновяем ресурс, в следствие на което нейното използване не ощетява природата по никакъв начин.

Могат ли слънчевите колектори за топла вода да се използват и за отопление?

За да се използват за отопление колекторните системи трябва да бъдат снабдени с помпа за осигуряване на форсирана циркулация на затоплящата течност. Въпреки това не бива да се очаква от една слънчева система за топла вода да се справя съвсем сама с отоплението на цяла къща например.

Автор:

Този автор има 79 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.