История на феномена заложни къщи

06.10.2015 | Автор: | Публикувано в: Финанси

Историята на явлението заложни къщи е също толкова интересна и необичайна, както и историята на всяко друго явление, не само дошло от отдавна минали времена, но и успешно продължаващо да се развива и в днешно време. Това, което ние днес в България именоваме заложна къща, в миналото, а и на много места днес е популярно като ломбард. Името произлиза от названието на италианската провинция Ломбардия, където се заражда отпускането на кредити срещу залог във формата, в която го познаваме и днес. По-късно идеята на ломбардите бива доразвита от католическите заложни къщи известни под името “Mont de Piete”, като според историята първата такава бива открита в гр. Перуджа от монаси от францисканския орден.

Всъщност колкото и парадоксално да звучи първите заложни къщи са създадени именно, за да се защити населението от безчинствата на лихварите, като за целта монасите от събраните дарения започват да дават заеми без лихва. В края на петнадесети век францисканските кредитни къщи се разпространяват не само в цяла католическа Европа, но и в Латинска Америка. По същото време става ясно, че да се поддържа изначално заложения благотворителен характер е практически невъзможно и за това отпускането на заеми станало срещу начисляване на определен лихвен процент за оказаната услуга.

В днешно време кредитирането срещу залог се е обособило като отделна ниша в сектора на финансовите услуги. Заложни къщи работят във всички развити страни в света, но и в не толкова развитите получаване на пари срещу залог също не е непознато като практика. За разлика от банките, които също предлагат потребителски кредити срещу залог, в заложните къщи не изискват от клиентите да представят редица документи и справки. За това и да заложите часовникът, бижутата, смартфона си или лаптопа се оказва много по-бързо и лесно вместо да се търсят кредитни услуги от банки. Най-развит е този бизнес в САЩ, където Асоциацията на заложните къщи има над седемнадесет хиляди членове.

Заложните къщи в България преживяват няколко периода в развитието си. Първият им период на разцевет е веднага след демократичните промени в периода 1990 – 1994 година, когато се предоставя възможност да бъде развиван частен бизнес от гражданите. Следващият период, който следва да бъде отбелязан в развитието им е периода след 2009-та година, който условно може да бъде определен като период на вкарване в рамки на дейността на заложните къщи, която до този момент трудно може да бъде определен като нещо различно от диво лихварство. Следващият период, който започва около 2011 година е началото на Световната финансова криза и началото на тенденцията в България да се създават вериги от законно работещи заложни къщи.

Днес заложни къщи има практически във всеки едни дори малък град в България и значителен финансов ресурс от други вече не толкова успешни в кризата бизнеси се насочват в сектора кредитиране срещу залог. Предвид огромната конкуренция се забелязват все нови и нови открити заложни къщи, но броят им остава постоянен доколкото на мястото на всяка новопоявила се кредитираща срещу залог къща фалира друга. За това и обикновено експертите съветват, ако ви се наложи да теглите бърз кредит от заложна къща да потърсите услугите или на някоя утвърдена верига или на такава, която е от минимум две години на пазара.

Автор:

Здравейте, казвам се Лазар Белев - хобитата ми се копирайтинг, блогърство и чат - пат SEO. Надявам се статиите ми да Ви харесат. :)

Този автор е публикувал досега 8 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.