Някои факти за Гражданска отговорност

26.07.2014 | Автор: | Публикувано в: Застраховка

Застраховка „Гражданска отговорност” е вид автомобилна полица. Тя покрива щетите, които биха могли да възникнат при пътен инцидент за трети страни, които участват. Те могат да са както материални, така и нематериални. Покритието, което осигурява застрахователната компания, е ограничено и това е оказано в полицата за “Гражданска отговорност”. Потребителите могат да намерят точната сума именно там. В случай на дефицит между стойността на щетите и покритието на застрахователната полица, виновното лице трябва да заплати разликата. Застрахователната компания ще започне плащания по щетите само след проведено разследване на инцидента.

Различни страни, различни практики

„Гражданска отговорност” има своя еквивалент в повечето държави по света. В България тя е задължителна. На много места застраховката трябва да се сключи, за да може превозното средство да бъде регистрирано. В САЩ „Гражданска отговорност” има минимално покритие, подобно на това в България. То покрива минимални щети, които биха могли да възникнат за трети страни.

В някои щати застрахователните компании имат политика, с която се прави специална отстъпка, за да се осигури повече покритие. Някои от потребителите избират по-голямо покритие, за да си осигурят повече защита на пътя. Това е лично решение на всеки отделен потребител. Всеки може да осигури допълнителните действия на „Гражданска отговорност”, познавайки поведението си на пътя.

Допълнително поевтиняване

Малко известен факт е, че застраховките „Гражданска отговорност” са претърпели спад в цените с навлизането на интернет. Преди това полиците на застрахователните компании са наистина на много различни, често на доста високи цени. Физическата невъзможност потребителите да обиколят всички офиси и да сравнят всички цени обаче вече е в миналото. Цените на „Гражданска отговорност” на различните компании могат да бъдат сравнени само за няколко минути. Голямата конкуренции между дружества води до спадане на цените и появяването на много конкурентни оферти.

Цената на „Гражданска отговорност” може да бъде променена дори и повече. Потребителите могат да изберат да сключат застраховката в компания, на която са клиенти от години. По този начин те ще получат най-добрата възможна цена на пазара.

Шофьорите, които искат да спестят максимална сума от „Гражданска отговорност”, трябва да не допускат нарушения на пътя. Застрахователните компании, провеждат сериозно проучване на всеки шофьор, който иска да подпише полицата.

На първо място, те са задължени да дават само вярна информация за себе си. Един от факторите, който натежава най-много при формирането на цената, е на поведението на пътя. Шофьорите, които нямат нарушения, обикновено не се смятат за рискови. Това е причината, поради която застрахователните агенти или брокери имат основание да им дадат по-добра оферта за „Гражданска отговорност”.

Районът, в който се управлява превозното средство, също има голямо значение за определянето на застрахователната премия. Застраховка за София или другите големи градове в България може да струва повече от полица за автомобил, управляван в село Марково, например. Логиката, която се следва в този аспект от изчисленията, отново е подчинена на риска. Според застрахователите, автомобилите в големите градове, както и шофьорите, които ги управляват, са изложени на по-голям риск. Движението е по-интензивно и това създава повече предпоставки за катастрофа. Естествено застрахователните компании боравят с тонове статистика, според която извеждат подобни вероятности. Всеки потребител е в състояние да промени част от обстоятелствата, но не всички.

За повече информация посетете http://ezastrahovane.bg/, където ще можете и да сравните цените за застраховка “Гражданска Отговорност” от различните компании.

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.