От какво трябва да разбира счетоводителя?

16.10.2016 | Автор: | Публикувано в: Данъци, Услуги

Когато става въпрос за бизнес, то всеки лев има значение. Затова, като собственик на ваш собствен бизнес, вие трябва да сте наясно къде се намирате и как се разпределят средствата от вашата дейност, защото, ако не го правите, в края на годината може и да не успеете да се задържите на пазара. И докато съществуват различни счетоводни софтуери, които да ви помогнат да следите какво е състоянието на приходите и разходите ви, то наемането на добър счетоводител е въпрос, който се разпростира далеч над това само да се следят дадени цифри. Перфектният счетоводител за вас, ще е човекът, който ще остане финансов партньор на вашата компания, дълги, дълги години напред. Той или тя, ще ви помогне не само да разберете как да финансирате следващия етап на разрастване на компанията ви, но и как да заделите средства за колежа на дъщеря ви.

Преди да пристъпите към наемането на вашия счетоводител, то вие трябва да сте наясно, че търсите човек, който има познания и в четирите основни области на счетоводната практика.

Първо – съвети относно бизнеса. Когато един счетоводител е наясно каква е вашата бизнес среда, какво е финансовото ви и данъчно състояние, то е напълно логично да го помолите да събере всички тези парчета заедно и да ви предложи личен финансов план. Един добър счетоводител може да ви даде съвет за почти всичко, което се сетите – от това, дали има нужда да застраховате бизнеса си, до това дали да се разраснете.

Вторият аспект, който разбира се и основен за всеки счетоводител, е самото водене на счетоводството и съхранение на отчетността. Макар всеки собственик вероятно да отделя време и да записва и следи своите приходи и разходи, счетоводителят води отчетност и прилага счетоводни системи, които позволяват да се проследи доходността и цялостния бюджет, да се наблюдават разходите, да се забелязват тенденции и възможности за намаляване или възвращаемост на счетоводни такси и данъци.

Данъчни съвети. Счетоводителите, които оказват съдействие и помощ по въпроси, свързани с данъците, обикновено могат да го правят и в двете посоки – пълно съобразяване с данъците и планиране на данъците. Вторият вариант разбира се е за предпочитане, тъй като счетоводителите, които планират данъците, имат за цел да намалят като цяло данъчния товар на фирмата.

Счетоводен одит. Най-често тези услуги се изискват, когато клиентът работи с банки и друг тип подобни учредения. Има много нива, касаещи един счетоводен финансов одит, отнасящи се просто до подготвяне на финансовото състояние или до реален одит, където счетоводителят или друга, трета страна, предоставят гаранция, че финансовото състояние на фирмата е точно такова.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.