Какви измервания могат да се правят с мултиметри?

11.05.2015 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

Базов мултиметър може да измерва силата на променлив и прав ток, напрежението при променлив и при прав ток, съпротивлението, непрекъснатост на електрическата верига и диодите. Някои по-модерни мултиметри могат да измерват също и капацитет, честота, температура и налягане. За да изберете най-подходящото устройство, трябва да обмислите кои видове измервания ще ви се налага да извършвате.

Измерване на AC/DC Напрежение

Важно е да изберете мултиметър с по-високо основно напрежение, отколкото използва домакинството и промишлените електрически уреди, които искате да измерите. В повечето домакинства по света рейтингът на съпротивлението е около 10% от 230 V. Въпреки това, в Япония, Северна Америка и някои части на Южна Америка използват рейтинги на напрежение между 100 и 127V.

Измерване на Силата на AC/DC Ток

За измерването на тока се прилага същото нещо. Това е важен въпрос за безопасност, тъй като прекалено високо електричество може да доведе до сериозни токови удари, особено при използването на евтин мултиметър. Никога не използвайте мултиметъра си над диапазона, за който е създаден. Когато използвате евтин мултиметър, дори не е безопасно да се използва в най-високия диапазон за повече от няколко секунди.

Измерване на Съпротивление и Непрекънатост на Електрическата Верига

Една от основните характеристики на мултиметъра е да измери съпротивлението и непрекъснатостта на електрическата верига, което е измерване на съпротивлението между две точки. Съпротивлението се измерва по преминаващото електричество през конпонента, който се измерва. За да направите това, компонентът трябва да бъде отстранен от веригата. Отворените вериги имат безкрайно съпротивление, а затворени вериги имат малко съпротивление. Повечето мултметри идват с пейджър, който показва стойността на това малко съпротивление чрез излъчване на тон. Някои имат също и визуален сигнал, като например червена светлина. Важно е, тонът да се чуе добре и да не се забавя. Нужен ви е незабавен отговор с ясен тон.

Проверка на Диодите

Повечето съвременни дигитални мултиметри са екипирани в функция за проверка на диоди, която показва спада на напрежението върху диода.

Измерване на Капацитет

Някои дигитални мултиметри са в състояние да измервар капацитет. Въпреки това, те използват различен начин, за да получат тази стойност, за разлика от LCR метъра. LCR метърът ще тества капацитета с AC сигнал на известна честота. Тази техника е по-точна от използваната при ръчен мултиметър, който наблюдава капацитета като изчислява степента на промяна на напрежението през кондензатора. Въпреки това този метод не е точен, когато се измерват кондензатори с черти като диелектрична абсорбция, течове, фактор на разсейване или еквивалентни серии на съпротивление. Това може да доведе до значителни грешки при разчитането и ако точността е от голямо значение, следва вместо това да се ползва LCR метър.

Измерване на Честотата

Ако устройството разчита на постоянна AC напрежение и ток, то тогава е важно да поддържа правилната честота. С измерване на честота можете да следите в реално време напрежението или тока в рамките на определена честота, работен цикъл или ширина на импулса. Не всеки мултиметър идва с тази функция, все пак.

Измерване на Температурата

Някои мултиметри могат да измерват температура. С функция за двойна и диференциална температура е възможно да се измерят две температури едновременно и да се изчисли разликата. Това често е по-удобно, отколкото с една измервателна температура и ако използвате тази функция често, трябва да се снабдите с мултиметър, който има тази функция.

Огромно разнообразие от мултиметри и друга електроника можете да намерите и поръчате онлайн от специализирани магазини за електроника като vikiwat.com.

 

 

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.