Как се Връзва Потенциометър Спъпка по Стъпка

07.05.2015 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети, Технологии

Потенциометърът е вид електрически компонент, който се нарича променлив резистор. Те обикновено работят в съчетание с едно копче; потребителят включва копчето и това въртеливо движение се отчита като промяна в съпротивлението на електрическата верига. След това тази промяна в съпротивлението се използва да коригира някои от аспектите на електрическия сигнал, като например силата на аудио сигнала. Потенциометри се използват по най-различни начин в потребителската електроника, както и в по-голямо механично и електрическо оборудване. За щастие, ако имате малко опит в работата с електрически компоненти, начинът за свързване на потенциометри, ще ви се стори елементарен процес.

Стъпка 1

Идентифицирайте трите клеми на потенциометъра. Поставете го така, че валът да е обърнат нагоре към тавана и трите клеми да бъдат с лице към вас. Когато потенциометъртр е в тази позиция, можете да разглеждате изводите от ляво на дясно, както е 1, 2, и 3. Отбележете тези номера, тъй като така ще ви бъде лесно да ги следите, когато премествате потенциометъра по време на работа.

Стъпка 2

Заземете първия терминал на потенциометъра. За да можете да го използвате като контрол на звука (до момента това е най-разпространеното приложение), терминал 1 ще осигури заземяването. За да направите това, вие ще трябва да споите единия край на жицата към терминала, а другия край да запоите към шасито или рамката на електрическия компонент.

  • Започнете чрез измерване на дължината на кабелите, които ви трябват, за да свържете терминала към удобно място на шасито. Използвайте чифт ножици за рязане на тел, за да отрежете жицата по дължина.
  • Използвайте поялник, за да направите спойката между първия край на жицата и терминал 1. Запоете другия край към компонент шасито на. Това ще заземи потенциометъра, което позволява да бъде включен по целия път до нула, когато валът е в минимална позиция.

Стъпка 3

Вържете втория терминал към изхода на веригата. Терминал 2 е входа на потенциометъра, което означава, че изхода на веригата трябва да се свърже с него. В интегриран усилвател, това ще бъде проводник, идващ от предварителния усилвател. Запоете и тази връзка, както го направихте с другите досега.

Стъпка 4

Запоете третия терминал към входа на веригата. Терминал 3 е изхода на потенциометъра, което означава, че трябва да бъде свързан към входа на веригата. Ако вземем за пример една китара, това ще означава да свържете терминал 3 към изходния жак. При един интегриран аудио усилвател това би означавало да свържете терминал 3 към терминалите на говорителя. Запоете жицата внимателно към терминала.

Стъпка 5

Тествайте потенциометъра, за да се уверите, че е свързан правилно. След като потенциометърът е електрифициран, можете да го тествате с помощта на волтметър. Свържете изводите на волтметъра за входните и изходните клеми на потенциометъра и завъртете вала. Отчитането на волтметъра трябва да се промени, тъй като валът е включен.

Стъпка 6

Поставете потенциометъра вътре в електрическия компонент. След като той вече е електрифициран и е тестван, можете да го поставите, както е необходимо. Поставете обратно капака на електрическия компонент и поставете копчето над вала на потенциометъра, ако желаете.

Ако имате нужда от още помощ, потърсете съвет от специалистите в магазините на vikiwat.com или извикайте електротехник, който да свърже потенциометъра вместо вас.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.