Животът на батериите

22.10.2014 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

Животът на батериите обикновено зависи от различни фактори. Това може да бъде например вида на батерията, общият разход, температурата, влажността и други условия на околната среда. Друг важен фактор, които допринасят за удължаване на  живота на батерията, е отношението на потребителя. Как се използват батериите, как се презареждат, колко се поддържат и как се съхраняват. Друг важен фактор е броят на жизнените цикли или циклите на пълно изтощение.

Различните видове батерии

Има много типове батерии. Те се различават от материалите, които са използвани в електролита им. Може да се използва карбон-цинк, сребърен оксид, алкална основа и литий. Продължителността на живота на батериите е различна и се определя от много фактори. Батериите, които използват смес от карбон и цинк са морално остарели. Те трудно могат да се намерят на пазара. Средната продължителност на живота им е 3,5 години. Единствената полза от тях, която може да се изтъкне на този етап от развитието на технологиите, е ниската им цена.

Животът на алкалните батерии е малко по-дълъг. Техният срок на валидност е около 10 години. Естествено, това се отразява и в по-високата им цена. Подобен е случаят с литиевите батерии. Те имат голяма продължителност на живота. Могат да се използват повече от десет години. Батериите, които използват сребърен оксид, са по-малки по размер. Тези батерии също имат срок на живот повече от 10 години. Те показват изключително добри резултати при ниски температури.

Капацитет на батериите с презареждане

От друга страна, презареждащи се батерии имат по-малък капацитет за съхранение, приблизително половината от алкални клетки. Тези батерии са изработени предимно от никел и кадмий (NiCds) и никел-метал-хидриди (NiMH). Животът на една акумулаторна батерия зависи от използването му. Батерията умира след постепенно намаляване на капацитета ?.

Батериите, които имат нужда от презареждане, могат да съхраняват по-малък заряд. С други думи, те са в състояние да доставят ток на устройството, с което се използват в ограничен период от време. Преди време те са били изработвани от никел и кадмий за електролит. Електрониката обаче се развива много бързо и тези нетолкова ефективни батерии почти са излезли от употреба. Батериите от този тип постепенно намаляват капацитета и времето, в което могат да работят.

В момента най-много се използват литиево-йонните батерии. Производителите са ги разработили в модели за лаптопи, фотоапарати, мобилни телефони и много други устройства. Батериите от този тип са изключително надеждни. Служат на своите притежатели в дълги периоди от време. Цикълът на зареждане е не повече от час, а времето между зарежданията зависи от вида на батерията. Устройството обаче има способността да задържа заряд за изключително дълго време. Цената на тези батерии на пазара става все по-ниска. Най-големият враг на този вид батерии са екстремните температури. Те не понасят много висока температура, нито пък много ниска. Добре е потребителите да не оставят батерията да се изтощава съвсем. При достигане на 40% можете да започнете нов цикъл на зареждане.

Презареждането е още един фактор, който оказва влияние върху живота на батерията. Презареждането може да доведе до прегряване и по този начин до проблеми. За да се гарантира по-дълъг живот на батерията, грижете се  добре, защото това е от съществено значение. Навременната поддръжка увеличава продължителността на живота на батерията.

Вместо да ходите до магазина за така нужните ви батерии, поръчайте ги онлайн от vikiwat.com.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.