Разходи, представяне и цена на светодиодите

27.08.2014 | Автор: | Публикувано в: Практически съвети

Въпреки светодиоди да са на разположение в продължение на почти едно десетилетие, те все още не са толкова широко използвани като традиционните крушки с нажежаема жичка, които струват много по време на използването както за клиента, така и заоколната среда.

Има няколко причини, поради които тези енергоспестяващи и щадящи природата крушки, не са навсякъде. След първоначалното им представяне отзивите на потребителите не били добри. Те били разочаровани и започнали да използват светодиодите единствено за целите на декоративното осветление. За основните решения на дома си запазват крушките с нажежаема жичка. От тогава са се променили хиляди неща в електрониката. Светодиодите започват своето настъпление на пазара. Изследователи и производители се опитват да подобрят техните основни показатели. Те се опитват да създадат по-евтини материали, които да удължат живота на крушките. Целта им е и да намалят температурата, която може да се създаде. Светодиодите ще бъдат неизчерпаема територия на открития в бъдеще.

Ключови думи

Ефективност, дълголетие, издръжливост, безопасност, околна среда, цвят – са ключовите думи, които описват предимствата на светодиодите. LED светлините са с 90% по-висока енергийна ефективност, в сравнение с крушките с нажежаема жичка. Те са в състояние да работят до 100 000 часа. Този вид осветление има и една особеност –  те са твърдотелни осветителни устройства. С други думи, не са чувствителни към удар, вибрации и екстремни температури. По време на работата им се отделя малко топлина, която дори е безопасна при допир. Светодиодите са напълно рециклируеми и не съдържат отровни вещества. Потребителите могат да ги намерят на разположение във всички цветове.

Още малко ключови думи

По-подобен начин ключови думи за светодиодите могат да бъдат и цена, производителност и дизайн. Това са ключови моменти, които тормозят съзнанието на производители и инженери, освен това спират покупките на потребителите. Светодиодите са най-доброто, което потребителите са в състояние да намерят на пазара. Хората, които започват да правят проучване за този сегмент на пазара, често биват обезкуражени от цената на LED осветлението. Белите светодиоди поддържаха и все още поддържат висока цена, заради сапфиреното покритие, което получават. Светодиодите са различни от останалите видове осветление и по още един показател – тяхната светлина е насочена. Това означава, че те не могат да имат много ярка светлина, но са чудесни за осветяването на определени обекти.

Изследванията в двете зони (намаляване на производствените разходи и увеличаване на светлината, излъчвана от единични LED крушки) са успешни. Най-новите резултати вероятно ще бъдат на пазара в рамките на няколко години. Няколко изследователски групи работят върху създаването на по-рентабилни технологии на производство. Най-доброто ноу хау е създадено от екипа на проф. Колин Хъмфрис от университета в Кеймбридж. Изследователската група е успяла да създаде светодиоди с помощта галиев нитрид върху силиконови пластини, вместо предишните много скъпи сапфирени.  Това прави производството на светодиоди десет пъти по-евтино, което е най-голямото постижение на групата. Светодиодите също имат 100 000 часа живот.

Другият голям пробив по отношение на светодиодите прави световно известната компания CREE. Те са и водещ изследовател в областта. Те успяват да постигнат 208 лумена осветление от само 1 ват. Цветната температура е била 4579 вата. Това е цветът на студеното бяло и няма никакви сиви оттенъци. Най-голямото постижение е високата ефективност на LED крушките. Те успяват да постигнат по-висок от общия процент на реализация на по-ниско работно напрежение.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.